Potraviny zdražují. Chudí je ale asi budou nakupovat levněji

25.07.2011 19:10

Ač Češi kvůli nákupu potravin sahají do kapes téměř každým dnem hlouběji a hlouběji, arcidiecézní charita je plánuje prodávat "za hubičku."

Potraviny zdražují. Chudí je ale asi budou nakupovat levněji

V síti obchodů pro chudé, které plánuje rozjet, by mělo máslo stát deset korun, chléb pět a mléko dokonce čtyři koruny. Obchod by měl sloužit lidem s nízkými příjmy.

Podle informací serveru Lidovky.cz se tu budou prodávat potraviny těsně před vypršením minimální doby trvanlivosti nebo zboží, které má na obalu tiskovou chybu a nemůže jít do přímého prodeje. Inspiraci charita hledala i v  Rakousku, kde zažívají takzvané "sozialmarkty", v nichž mohou lidé s nízkými příjmy nakoupit třeba až o 70 procent levněji než v běžné obchodní síti, boom.

Inspirace z Rakouska

"My takovou síť připravujeme intenzivně už půl roku a doufáme, že se nám ji v nejbližší době podaří otevřít," řekl serveru ředitel pražské Arcidiecézní charity Jaroslav Němec. Problém vidí ale v tom, že se české supermarkety bojí odlivu zákazníků a snížení zisku. "Ale když to funguje v Rakousku, mělo by to fungovat i v Česku," dodal Němec.

Česká charita zdůvodňuje svůj plán na zřízení sítě obchodů pro chudé tím, že přibývá lidí, kteří sice pracují, ale jejich plat nestačí ani na pokrytí základních životních potřeb. "Většinou se jedná o samoživitelky, rodiny s malými dětmi nebo lidi, kteří se neúměrně zadlužili či naletěli lichvářům," uzavřel pro server Jaroslav Němec z pražské Arcidiecézní charity.

Více čtěte:

Žijeme si jako prasata v žitě, vysvětlil Kalousek. Filip krajana varuje
Optimista Kalousek: Šťastná to země. Nikdo nemá hlad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…