Kvůli nedostatku žáků zanikne od nového školního roku asi 27 škol

25.07.2011 19:27

Podle ankety agentury ČTK zanikne v září nejspíš 27 středních škol a učilišť v celé České republice. Důvodem je snižující se počet žáků. Šest ze 14 krajů včetně Prahy zatím snižování kapacit škol nechystá, protože se slučovalo už dříve. Proti slučování často protestuje veřejnost.

Kvůli nedostatku žáků zanikne od nového školního roku asi 27 škol

Ve Zlínském kraji třeba zanikla k 1. červenci Střední škola obchodu a služeb Vsetín a sloučila se se Střední odbornou školou Josefa Sousedíka Vsetín, Střední odborná škola Uherský Brod se sloučila se Střední průmyslovou školou Uherský Brod. Zrušilo se Odborné učiliště a Praktická škola Zlín-Klečůvka, instituce přešla pod Střední školu gastronomie a obchodu Zlín. Sedm škol ubude během prázdnin v Ústeckém kraji.

Ve středních Čechách se podle Alžběty Bublanové z krajského úřadu od 1. září sloučí Odborné učiliště Liteň a Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Beroun-Hlinky. V Plzeňském kraji hejtmanství od 1. července sloučilo deset škol kvůli klesajícímu počtu žáků do pěti subjektů. Moravskoslezský kraj v letošním roce sloučil do sedmi nových organizací celkem 13 středních škol, jednu jazykovou školu a jednu svou základní školu.

Minulý rok bylo o 16 tisíc žáků méně

Už loni v září nastoupilo do prvních ročníků středních škol o 16.000 dětí méně než v předchozím roce, letos bude propad pokračovat. "K 1.9.2010 bylo v rejstříku škol a školských zařízení zařazeno 1433 středních škol. V současné době včetně změn k 1.9.2011 se jedná o 1421 škol, nicméně ještě probíhají některá správní řízení a k začátku školního roku se počet škol může změnit," upozornila Michaela Kleňhová z Ústavu pro informace ve vzdělávání.

Na Vysočině, v Praze, Karlovarském, Olomouckém, Jihomoravském a Jihočeském kraji se od září žádné slučování nechystá. "Pro následující školní rok se žádná škola v kraji rušit nebude. Není možné měnit podmínky, když začal cyklus přijímaček," uvedl už v únoru hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. Podobně se vyjádřil i náměstek pražského primátora Antonín Weinert, podle něhož se drobné úpravy a slučování uskuteční až ve školním roce 2012/2013.

Na Vysočině sice kraj kvůli úbytku žáků navrhl sloučení zhruba poloviny jím zřizovaných středních škol, obce s tím ale v drtivé většině nesouhlasily. Slučování na další školní rok odsunuly i úřady v Olomouckém, Jihomoravském a Jihočeském kraji, snižování stavů se prý děje průběžně už několik let.

Na Liberecku a Pardubicku se kvůli protestům ustoupilo od rušení škol

Některé kraje původně plánovaly masivnější redukci sítě škol, kvůli protestům veřejnosti od ní ale ustoupily. Třeba Liberecký kraj chtěl původně zrušit čtyři třídy, protože byl tento návrh pro zastupitele i veřejnost nepřijatelný, zruší se jen dvě třídy osmiletého gymnázia v Jablonci nad Nisou a v České Lípě. Bez protestů se neobešly změny ani v Pardubickém kraji, proti sloučení gymnázia a technického učiliště v Přelouči vznikla petice. Nakonec se zde od července sloučí osm středních škol a učilišť do čtyř nástupnických organizací.

Kvůli úbytku žáků Královéhradecký kraj sloučí Střední odbornou školu a učiliště v Novém Městě nad Metují na Náchodsku s tamní střední průmyslovou školou. Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje už letos v březnu schválilo z obdobných důvodů sloučení gymnázia, obchodní akademie a střední zemědělské školy v Hořicích.
Před slučováním chce ministerstvo školství uchránit několik škol s tradicí, takzvané školy "rodinného stříbra". Slučování by se také nemělo tolik dotknout učilišť a škol s technickým zaměřením, protože jejich absolventi jsou potřební na trhu práce.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…