Policejní zásah proti aktivistům na Šumavě zkoumá inspekce

26.07.2011 8:34

Policejní inspekce prověřuje zásah policistů na Šumavě proti aktivistům, kteří od poloviny července blokují les u Ptačího potoka v NP Šumava. Ekologové se snaží zabránit dřevorubcům kácet stromy napadené kůrovcem. Policisté blokádníky vyvlekli z lesa, často i s pomocí pout. Na policejní inspekci se obrátil Ekologický právní servis.

Policejní zásah proti aktivistům na Šumavě zkoumá inspekce

„Po zásahu policie v oblasti u Ptačího potoka jsme podali podnět na Inspekci Policie České republiky. Domníváme se, že policie v podstatě svým postupem napomáhá nelegální těžbě," uvedl v pondělí večer Pavel Franc z Ekologického právního servisu pro Aktuálně.cz. Ekologové jsou totiž přesvědčeni, že vedení parku nemá potřebné výjimky na kácení stromů v přísně chráněné oblasti národního parku. Ředitel parku Jan Stránský se brání, že žádné výjimky nepotřebuje, neboť zásahem brání šíření kůrovce.

Moldan: Zásah policie připomíná doby dávno minulé

Zásah policie odsoudil i mezinárodně uznávaný ekolog a exministr životního prostředí Bedřich Moldan. „Ze zapojení policie jsem osobně dost znechucen, připomíná mi to doby dávno minulé. Je to špatně," kritizuje Moldan, „V bezzásahových zónách je absolutní nesmysl kácet a to z hlediska přírodovědeckého, tak i lesnického. Navíc se mi nelíbí systém, který přijalo vedení parku: není jednoduché určit, jaké stromy se mají kácet. Pochybuji, že by šlo o to zabránit šíření kůrovce."

SLEDUJEME téma boj o Šumavu

Aktivisté překračují zákon

Vedení NP Šumava se brání, že stromy kácí, aby se kůrovec nerozšířil do sousedních lesů Kašperských hor. Tvrdí, že členové Hnutí Duha a další aktivisté svých chováním porušují zákon.

„Okresní soud v Klatovech nám dal za pravdu a vydal předběžné opatření, podle kterého se má Hnutí Duha zdržet jakéhokoliv organizování pohybu, pobytu a jiné činnosti fyzických osob v lesích na území Národního parku Šumava," dodává vedení.

Česká inspekce životního prostředí v pondělí prohlásila, že proti kácení stromu v národním parku nebude zahajovat správní řízení.

Čtěte více:

Zelení: Šumava v ohrožení. Podporujeme blokádu 

Odvolejte Stráského z vedení NP Šumava, žádají Chalupu vědci 

Zemek: Rekonstruovaná Rada NP Šumava je pro ČSSD hlubokým zklamáním  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…