Klaus: Masakr v Norsku se vymyká evropský měřítkům

26.07.2011 11:58

Masakr v Norsku je podle prezidenta Václava Klause událost vymykající se evropským měřítkům, nebyla to ale "náhodná věc". Prezident to uvedl v diskuzním pořadu australské zpravodajské stanice ABC News 24. Klaus je od minulého týdne na cestě po Austrálii, kde přednáší o svém pohledu na debatu kolem klimatických změn. Televize záznam pořadu zveřejnila na serveru abc.net.au.

Klaus: Masakr v Norsku se vymyká evropský měřítkům

"Tolik bych nezevšeobecňoval," odpověděl český prezident v pořadu The Drum na otázku, zda pozoruje v Evropě posun směrem k radikálním názorům podobným těm, které měl pachatel pátečních atentátů v Oslu Anders Behring Breivik. "Na jedné straně (Breivik) rozhodně není osamocenou osobou, na druhé straně to, co se stalo tam, se vymyká evropským měřítkům," podotkl Klaus. Na podobné incidenty jsme podle něj zvyklí na jiných kontinentech, ale ne v Evropě.

SLEDUJEME téma Masakr v Norsku 

Druhá strana multikulturalismu

"Na druhé straně multikulturalismus a podobné věci samozřejmě mají svou druhou stranu, a toto není náhodná věc," řekl k událostem v Norsku. Otázky kolem multikulturalismu by Klaus nenazýval novou frontovou linií na poli evropské politiky, protože "máme své spory a boje, které jsou mnohem hlubší".

Falešná a zbytečná imigrace

Přistěhovalectví, více v západní Evropě než v ČR, ale je podle něj problém. Jde o "falešnou a zbytečnou imigraci, ne o tu skutečnou individuální, ale o kolektivní imigraci, která se opírá o naprosto špatnou sociální politiku v Evropě", postavenou na sociálních dávkách a na přiznávání příspěvků lidem, kteří nepracují. Na otázku, jakou má tedy Evropa alternativu a zda by měla před migranty zavřít dveře, odpověděl, že alternativou je změna hospodářské a sociální politiky.

Klaus v soustrastném telegramu útoky v Norsku důrazně odsoudil.

Čtěte více:

Norsko požádalo českou policii o vypátrání atentátníkových pomocníků 

Klaus protestuje: Na to, abych udělil milost, nemusím číst spis

Nepište tolik o šílenci z Norska, radí Hvížďala. Děláte mu tím radost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…