Rozhlas o Klausovi: V Austrálii je mediální hvězdou

26.07.2011 12:29

O cestě prezidenta Václava Klause po Austrálii od pondělí informují česká média. V pěti tamních městech má totiž Klaus přednést svou teorii globálního oteplování. Český rozhlas pak při této příležitosti informoval o tom, že Klaus je v Austrálii mediální hvězdou. Zavtipkoval si prý i na téma ministerská předsedkyně Julia Gillardová. Ta ho totiž odmítla přijmout, ale Klaus se tomu podivil. Po svém.

Rozhlas o Klausovi: V Austrálii je mediální hvězdou

Václav Klaus je prý nyní středem pozornosti veškerých australských médií. Politici o setkání s ním ale zájem nemají. Vedoucí českého vysílání Rádia SBS v Sydney Ika Detrichová tvrdí, že to je pro ně zřejmě nevhodné z důvodu politické korektnosti. 

„Momentálně tu totiž probíhá boj o zavedení daně z emisí kysličníku uhličitého. Vláda, která tuto daň hodlá zavést, ztrácí prudce na popularitě," řekla Rádiu Česko v této souvislosti Detrichová. 

„Klaus navíc hned po příletu utrousil poznámku o globálním oteplování, že to tady moc na globální oteplování nevypadá, jelikož tu právě probíhá zima. Navíc Sydney zažívá nejhorší deště za posledních šedesát let. Prezident se tak měl takříkajíc o co opřít,"  zmínila dále Detrichová. 

S Gillardovou se prý setkal na evropsko-asijském summitu

„Stal se zde ale mediální hvězdou. Na otázku, proč si myslí, že ho ministerská předsedkyně Julia Gillardová odmítá přijmout, odpověděl, že je překvapen, jelikož se s ní potkal na evropsko-asijském summitu, kde spolu klidně diskutovali. Tehdy jí věnoval i knihu Modrá planeta v zelených okovech. Prezident namítl, že si nepřijetí neumí vysvětlit. Posléze zopakoval, že je tu na soukromé návštěvě," poznamenala k tomu Detrichová. 

Rozhlas připomíná, že sérii přednášek české hlavy státu zorganizoval tamní Ústav pro veřejné záležitosti. Vědci z Univerzity Jamese Cooka přišli totiž s tím, že největší korálový útes na světě, Velký bariérový útes na východním pobřeží Austrálie, podle nového výzkumu neodumře kvůli klimatickým změnám během 20 až 30 let, jak se vědci původně domnívali.

Vyrukuje Klaus argumenty proti dani?

Rádio dále zmínilo, že přednášky o změně klimatu, které jsou hlavním motivem cesty Václava Klause, jsou dražší než lístky rugby nebo na koncerty rockových hvězd. Australané ho nicméně příliš neznají, tvrdí k tomu Detrichová. Ale Klaus přijel v pravý čas.

„Lidé se v Austrálii nyní cítí všeobecně ukřivdění, protože právě Gillardová před volbami slíbila, že daň z emisí kysličníku uhličitého daň nezavede. Jenže vládne v menšinové koalici se zelenými. Proto zavedení daně. Lidé to ale cítí jako podvod a i proto naslouchají jakémukoli argumentu, který je proti. Tedy i ten Václava Klause," dodala v reportáži Detrichová. 

Nechtěl v australském parlamentu projít rámem

Server novinky.cz pak upozornil na to, že Klaus se při cestě po Austrálii odmítl podrobit bezpečnostní prohlídce v australském parlamentu v hlavním městě Canbeře. "V prostorách parlamentu má studio celostátní australská televize ABC1, která chtěla s českým prezidentem v úterý udělat rozhovor," uvádí server. A Klaus?

"Tamtudy neprojdu," řekl údajně, když spatřil bezpečnostní zařízení. Serveru to potvrdila producentka pořadu Michelle Ainsworthová, která na Klause čekala, aby ho doprovodila do studia. Ainsworthová prý prezidenta upozornila, že detektorem prochází všichni, Klaus ale trval na svém.

"Neprojdu tím. Odcházím. Vracím se do hotelu. Jestli chcete se mnou udělat rozhovor, můžete ho udělat tam," podotkl dále český prezident. Podle serveru theaustralian.com.au televize ale rozhovor z produkčních důvodů mimo budovu realizovat nemohla.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…