Australské zápisky z cest: Klaus komentoval klima i třetí odboj

26.07.2011 21:55

Také své australské zážitky zvěčnil prezident Klaus ve svých zápiscích z cest. Kromě tamních názorů na globální oteplování v nové kapitole zaznamenal například australský údiv nad uznáním českého protikomunistického odboje. Přístup protinožců k tomuto zákonu prý Klause utvrdil v názoru, že zákonná honorace protikomunistických bojovníků není příliš šťastný krok.

Australské zápisky z cest: Klaus komentoval klima i třetí odboj

Australské obavy z globálního oteplování prezident označil za politickou propagandu. "Nevím, co si myslí běžní lidé, ale propaganda - velmi agresivně útočící už i na malé děti - je tu tak silná, že tomu lidé asi věří. Politici tomu věří také, ale jsou rozděleni v názoru, co s tím dělat," vyjádřil se Klaus pro server Novinky.cz.

Prezident také ocenil setkání s českými krajany, kteří k protinožcům emigrovali v dobách totality. Před dvaceti lety, kdy Klaus zemi poprvé navštívil, si prý tato komunita až příliš zakládala na svém protikomunistickém přesvědčení. Dnes už však prezident nikoho o tom, že byl velký bojovník proti režimu, ujišťovat nemusel a jeho návštěva tak podle jeho slov proběhla ve velmi příjemné atmosféře.

Překlad Resistance movement se pro třetí odboj nehodí

Velký australský zájem o nový zákon o třetím odboji Klause překvapil. Prezident uvedl, že ho zneklidnil zejména anglický překlad pro skupiny odpůrců režimu - moderátor v rádiu se o nich prý zmiňoval jako o „resistance movement" nebo „freedom fighters". „Obecně si myslím, že takto formálně - zákonem - se s komunismem nevypořádáme a že to už vůbec nepřispěje k tomu, aby - při jakémsi uspokojení řady lidí tímto zákonem - nevznikaly nové nesvobody," vysvětluje Klaus.

Klaus věnoval prostor ve svých zápiscích také méně závažným tématům - zaujala ho například australská vášeň pro rugby.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…