Šídlo v komentáři hodnotí Klausův australský rám

27.07.2011 12:42

Je anebo není troufalost to, co předvedl český prezident Václav Klaus v Australském Sydney, kde nechtěl do tamějšího parlamentu projít přes bezpečnostní rám? Otázka, která od včerejšího dne zaměstnává česká média, ale i novinářské komentátory. Jindřich Šídlo v Hospodářských novinách to glosuje větou: Trocha úcty by od australské televize ABC News neškodila.

Šídlo v komentáři hodnotí Klausův australský rám

Na rozdíl od Václava Havla je Václav Klaus v Austrálii poměrně neznámý. Když byl na návštěvě Austrálie v roce 1995 Havel, tak byla podle komentátora Hospodářských novin Jindřicha Šídla nejpodstatnější jedna věc: schůzka Havla s Mickem Jaggerem na letišti v Sydney. Dá se to prý odvodit podle zájmů médií.

„Návštěva Václava Klause v létě 2011 tamtéž zůstane v análech zapsána pro odpor hlavy státu projít rentgenovým rámem v australském parlamentu, což je zpráva tak důležitá, že včera zcela ovládla sociální sítě, a proto je třeba zaujmout k ní jasné stanovisko. Trocha úcty by od australské televize ABC News, do jejíhož studia prezident mířil, neškodila," píše pak k novému incidentu Klause Šídlo.

SLEDUJEME téma bezpečnostní rám

Podle jeho názoru měla produkce včas vyjednat s ochrankou méně přísné zacházení se sedmdesátiletým mužem, který je dokonce po operaci kyčelního kloubu. Navíc by hlava státu neměla do parlamentu spřátelené země chodit jako potenciálně nebezpečná postava. „Barack Obama by v Canbeře klíče z kapes před rámem také nevyndával," podotýká k tomu dál Šídlo.

Státníci fakt přes rám nechodí

Problém ale podle něj je, že Klaus není v Austrálii na oficiální návštěvě, nýbrž na kontinent dorazil v rámci svého přednáškového turné, kdy ho pozval jistý australský konzervativní think tank - a diplomaticky řečeno - jisté politické špičky o setkání s ním ani neprojevily zájem.

„Světoví státníci skutečně do parlamentů přes rentgen chodit nemusejí. Turisté se tomu ale nevyhnou nikde na světě," dodává k tomu Šídlo.

Nakonec zhodnotil i to, že čím méně přichází na Hrad pozvánek na oficiální návštěvy, tím častěji asi Klaus putuje kolem světa se svým přednáškovým programem a svou knihou knih. To je sice podle Šídla dost výnosný byznys, ovšem až pro exprezidenty. Jenže za večeři s Klausem se v Sydney v těchto dnech platí víc než za nejdražší lístky na světové ragby, uzavírá svou štiplavou poznámku Šídlo.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…