Antipolitici. Lidé z VV přišli s politikou bojovat, ne ji dělat

28.07.2011 0:00

Lidé z Věcí veřejných nejsou založením politici. Naopak na rozdíl od členů zavedených stran přišli s politikou bojovat, ne ji dělat. Po neformálním setkání špiček VV s novináři je o tom přesvědčen komentátor týdeníku Reflex Petr Holec. Podle něj každá vláda, jejíž součástí VV budou, bude trpět permanentní krizí.

Antipolitici. Lidé z VV přišli s politikou bojovat, ne ji dělat

Nikoli politici, ale svého druhu antipolitici jsou lidé z Věcí veřejných. „Na rozdíl od lidí ze zavedených stran přišli s politikou (mnohdy upřímně) bojovat, ne jí dělat," píše v týdeníku Reflex Petr Holec poté, co absolvoval neformální setkání, na které špičky Věcí veřejných sezvaly novináře. Odnesl si z něj i závěr, že permanentní krizí bude trpět každá vláda, jejíž bude tahle strana součástí.

Důkazem budiž nový místopředseda VV Tomáš Jarolím. „Hned u prvního piva mě zahrnul tolika informacemi o podezřelých státních zakázkách, že jsem pochopil, že člověk jeho typu vždy ošklivě narazí, bude-li jeho koaličním partnerem někdo jako de facto šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, pionýr klientelismu," píše Holec o muži stojícím dlouho mimo pevnou politickou strukturu. Politika ho sice nebaví, ale cítí, že je potřeba něco udělat.

Nejsou to žádné Vlasty Parkanové

Za idealistu lze považovat i poslance Otto Chaloupku, jenž žil jedenadvacet let v emigraci v USA. „Před volbami viděl leták VV a řekl si, že to je správná strana. Teď je ze všeho rozčarovaný a nejvíc s kauzy se svým bývalým asistentem, který ho obvinil, že mu bere z platu peníze," uvádí komentátor s tím, že Chaloupka sdílí ve straně rozšířený názor, že VV měly zůstat v opozici.

Věci veřejné přitom mají ve svých řadách vzdělané, inteligentní a mladé lidi, často navíc ženy. „Lenka Andrýsová vystudovala mezinárodní vztahy a byla na politické stáži v USA. Ona, Kateřina Klasnová či Karolína Peake nejsou žádná Vlasta Parkanová. Jenže když je dáte dohromady, skončíte s fotbalovou jedenáctkou hvězd, co převážně útočí na vlastní bránu," hodnotí Holec.

Mediální nespravedlnost. Z Kalouska Rašín, z Bárty Belzebub

Vlivný Vít Bárta na setkání vypočítal důvody, proč se VV během půlroku propadly z nebe až do pekla. Vidí politické, personální i mediální chyby. „A taky mediální nespravedlnost, v čemž má pravdu: proč média před volbami vynesla do nebe TOP 09, zatímco VV už od začátku sesílala do pekla, když obě strany mají ohledně lídrů podobné fingované uspořádání. Proč je z padoucha Kalouska najednou Alois Rašín a z Bárty Belzezub?" ptá se komentátor.

Bárta si uvědomuje, že by ho většina členů VV chtěla za šéfa strany, ale zároveň si uvědomuje závadnost své „obchodní značky", takže předsedou zůstává Radek John. „Když jsem se ho na to zeptal, změkl Bártovi najednou výraz tváře i vůdcovská dikce podobně jako na legendárních tiskovkách z Klárova, kde vysvětloval zradu pěšáků Kristýny Kočí či Jaroslava Škárky. Vyčítám si to, řekl. A šel se bavit s někým jiným," uzavírá Holec.

K věci:

Radku Johne, kde jsi? Lidi zajímá, proč úředník bral 263 tisíc měsíčně 

Naštvaný Kalousek: Véčka! Projídáte rozpočet  

Kalousek si vychutnal Bártu: Chlapče, nejsou peníze

Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …