Klaus: Ohrožena je svoboda plus životní úroveň. O to tu jde

29.07.2011 8:51

V australské televizi Ten prohlásil český prezident Václav Klaus, že zatímco klima je v pořádku, v ohrožení je svoboda. Kromě ní je ohrožena prosperita a o to jde. Přitom nevidí žádné důkazy o nebezpečném globálním oteplování, a především ne o nebezpečném globálním oteplování způsobeném lidstvem.

Klaus: Ohrožena je svoboda plus životní úroveň. O to tu jde

Během svého dvoutýdenního přednáškového turné po Austrálii poskytl český prezident Václav Klaus rozhovor televizi Ten pro pořad „The Bolt Report". Jeho přepis nabídl server Fragmenty.cz a v jeho úvodu vyjádřil Klaus podiv nad tím, že je ze setkání s ním vystrašená australská premiérka a že se bojí jeho názorů.

Český prezident se také ohradil proti termínu „skeptik", jakým bývá často nálepkován. „Já jsem vědec a ekonom, který studuje důkazy, který se snaží porozumět všem vědeckým hypotézám kolem tohoto problému a nejsem o tom přesvědčen. Takže to není skepse jako individuální přístup," vysvětloval Klaus, že nevidí žádné důkazy o nebezpečném globálním oteplování, a především ne o nebezpečném globálním oteplování způsobeném lidstvem.

Prezident nemá rád, když mu někdo říká, co má dělat

Připomněl podtitul své knihy „Modrá, nikoli zelená planeta", který zní „Co je ohroženo: klima, nebo svoboda?" a hned si odpověděl, že klima je v pořádku. „Co je ohroženo, je svoboda a dodal bych, svoboda plus naše prosperita, naše životní úroveň. To je to, o co tu jde!" přesvědčoval český prezident v rozhovoru pro australskou televizi Ten.

Tolik let života v komunismu lidi u nás proměnilo, ale zároveň také něco naučilo. „Vyvolalo to v nás velkou opatrnost ke všem pokusům o omezování naší svobody, k omezování demokracie ve jménu nějakých vyšších cílů, myšlenek či hodnot a jsme v těchto věcech velmi podezíraví, takže nemám rád, když slyším, že je tu opět někdo, kdo mi chce říkat co mám dělat, co mám jíst, jak se mám chovat a tak dále, zkrátka jak mám žít," podotkl Klaus, že na to je velmi citlivý.

Řeči klimatologů Klausovi připomínají komunistické nesmysly

Připomněl i jedno z tehdejších hesel „Poručíme všemu, poručíme větru dešti", které bylo napsáno v mnoha učebnicích. „Když se dnes podívám na lidi, kteří se snaží ovládnout světové klima a snaží se kontrolovat teplotu, připomíná mi to komunistické nesmysly, takže jsem motivován mluvit hlasitě, cestovat po celém světě, psát knihy a články," zdůvodnil český prezident.

Kompletní přepis rozhovoru, který Václav Klaus poskytl v Austrálii televizi Ten v pořadu „The Bolt Report" 24. července 2011. Rozhovor vedl Andrew Bolt.

Andrew Bolt: Prezidente Klausi, děkuji, že jste si na nás udělal čas. Proč tak strašíte naši předsedkyni vlády?

Václav Klaus: No, já jsem překvapen, že je vystrašená. Potkal jsem se s ní minulý rok v Bruselu na summitu EU-Asie, dal jsem jí svou knihu a měli jsme velmi, velmi příjemný rozhovor, tak jsem překvapen, že se bojí mých názorů.

Andrew Bolt: Ale ona tady je skutečná nechuť setkat se, tedy u politiků, setkat se se skeptiky, jako jste vy sám. Co to je za strach, co myslíte?

Václav Klaus: Za prvé - nelíbí se mi termín 'skeptik', protože už to samo o sobě je nálepkování... prostě já jsem vědec a ekonom, který studuje důkazy, který se snaží porozumět všem vědeckým hypotézám kolem tohoto problému a nejsem o tom přesvědčen. Takže to není skepse jako individuální přístup. Říkáme-li tomu skepticismus, už to samo o sobě něco znamená ... Já sám jednoduše nevidím žádné důkazy o nebezpečném globálním oteplování, a především ne o nebezpečném globálním oteplování způsobeném lidstvem, a v tomto pohledu na věc nejsem osamocen; vím, že mnoho velmi vážených australských vědců říká to samé.

Andrew Bolt: Ano, to je pravda, v tomto pořadu jsme mluvili s mnoha významnými vědci, kteří také řekli, že neexistuje žádný skutečný důkaz, že by právě lidské aktivity způsobovaly globální oteplování, rozhodně tedy ne do nebezpečné míry. Jaké tedy máte pocity z opatření, která jsou zaváděna k zastavení i toho nepatrného oteplování, jež se pozastavilo asi před deseti lety, opatření jako daň z kysličníku uhličitého?

Václav Klaus: Víte, já jsem strávil většinu svého života v komunistické éře bývalého Československa a docela dobře si pamatuji, všichni si to pamatujeme, že jedním z tehdejších hesel, z hesel komunistické strany, bylo „Poručíme všemu, poručíme větru dešti". Bylo to slogan napsaný v našich učebnicích, takže když se dnes podívám na lidi, kteří se snaží ovládnout světové klima a snaží se kontrolovat teplotu, připomíná mi to komunistické nesmysly, takže jsem motivován mluvit hlasitě, cestovat po celém světě, psát knihy a články ... Kniha, kterou jste měl v ruce, už se dočkala sedmnácti vydání v sedmnácti jazycích, takže já opravdu ..., já se opravdu děsím té propagandy o globálním oteplování.

Andrew Bolt: Co si tedy myslíte, že nám hrozí nejvíce, globální oteplování, nebo opatření, která někteří lidé navrhují údajně k jeho zastavení?

Václav Klaus: Jako vy ... Víte, podtitul mé knihy je „Co je ohroženo: klima nebo svoboda?" a moje odpověď je ´klima je v pořádku´. Co je ohroženo, je svoboda a dodal bych, svoboda plus naše prosperita, naše životní úroveň. To je to, o co tu jde!

Andrew Bolt: Co tedy ohrožuje svobodu? Domníváte se, že jde o nějaký nátlak na demokracii v rámci omezování chování lidstva...? V čem vidíte to nebezpečí?

Václav Klaus: Opět a znovu, myslím si, že skutečnost, že jsme prožili tolik let v komunismu nás proměnila... že jsme se v této době něco naučili, a že to v nás vyvolalo velkou opatrnost ke všem pokusům o omezování naší svobody, k omezování demokracie ve jménu nějakých vyšších cílů, myšlenek či hodnot a jsme v těchto věcech velmi podezíraví, takže nemám rád, když slyším, že je tu opět někdo, kdo mi chce říkat co mám dělat, co mám jíst, jak se mám chovat a tak dále, zkrátka jak mám žít. Musím říct, že to je něco, na co jsem velmi citlivý.

Andrew Bolt: Pane prezidente Klausi, jsme vám vděčni, myslím, že máte velmi důležité zprávy. Vítejte v Austrálii.

Václav Klaus: Děkuji pěkně.

K věci:

Hrdinný Klaus. Vzepřel se kontrole, tleská mu i Havlův Špaček   

Australští politici Klause vidět nechtějí. On tam vysvětluje oteplování 

Australská TV se dočkala. Klaus dvacet minut poučoval moderátora 

Klaus se stává světovou mediální hvězdou? Ne všichni si to myslí

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…