Čeští zbohatlíci obdivují investorské schopnosti Grosse. A pijí becherovku

29.07.2011 9:27

Jak vypadá český dolarový zbohatlík? Obdivuje prý značku Škoda, ale nejraději jezdí v audi, napsal Blesk. Je navíc patriot, neboť jeho dalšími oblíbenými značkami jsou Baťa, Kofola, Pilsner Urquel a Becherovka. Deník inspiroval nejnovější průzkum, podle něhož se mezi Čechy stále více rozevírají nůžky – téměř šedesát procent lidí nedosáhne již na průměrnou mzdu. Ale milionářů je v Čechách pořád víc a víc.

Čeští zbohatlíci obdivují investorské schopnosti Grosse. A pijí becherovku

Nenechte se zmást, i v Čechách máme dost českých dolarových milionářů. Jak vypadají a jak je lze poznat, tak tím se zaobíral bulvární deník Blesk na své stránce věnované politice.

Čtěte související:  

Milionáři se pohybují podle Blesku často v tak vysokých sférách, že do nich běžný člověk ani nedohlédne a proto si je ani neumí představit. Průzkum agentury Perfect Crowd pro J&T banku ale dal nahlédnout tomu, jak žijí Češi, kteří mají volně k dispozici alespoň milión dolarů.

„Vesměs můžete zapomenout na zbohatlíky typu Viktora Koženého nebo gangstera Radovana Krejčíře. Novodobí boháči stále častěji pomáhají ostatním," uvedl k tomu bulvární deník.

Jako příklad pak Blesk zmínil akci bohatého Petra Kellnera, který se zasloužil o to, že na pražské Národní třídě se znovu otevřela galerie Václava Špály. A centrum současného umění DOX v pražských Holešovicích by nevzniklo bez sponzoringu druhého nejbohatšího Čecha Zdeňka Bakaly.

Chtějí, aby po nich něco zůstalo

Proč to ale tihle lidé dělají? Podle marketingového ředitele banky J&T Petra Málka je to jednoduché. Chtějí ukázat, že po nich také něco zůstane. „Dokážou se také zmobilizovat a v případě přírodních katastrof poslat přes noc velké objemy peněz," zmínil také Málek.

Jenže jenom v pomáhání jejich síla není. Své bohatství tito lidé také chtějí dát na obdiv. Například si potrpí na hodinky značky Breitling a Omega. Mezi nimi však nechybí ani patrioti. Šéf společnosti ČEZ Martin Roman třeba nosí primky. A strejně tak uhlobaron Zdeněk Bakala.

Podle průzkumu někteří zbohatlíci pak odpovídali i na to, kdo je jejich největším investičním vzorem. Zvítězil sice jeden z nejbohatších lidí světa Warren Buffeta, dvě procenta respondentů se ale vyznala ze svého obdivu k investorským schopnostem bývalého premiéra Stanislava Grosse.

Prý geniální investor nebo zloděj

„Ten po odchodu z funkce vydělal na obchodu s akciemi velice rychle 100 miliónů. Obchod to byl tak zázračný, že Gross musí být skutečně geniální investor, nebo zloděj. Rozhodně ale i on patří do skupiny dolarový milionář," uzavřel Blesk.

V různých tabulkách se pak deník zaměřil i na to, jaký sport mají boháči rádi, jaké nemovitosti rádi a hodně nakupují, či v kterých hotelech se nejčastěji ubytovávají. Mají například rádi Hilton, Kempinski a Four Seasons. Kromě golfu našli milionáři zálibu i v lyžování, tenise a cyklistice. Typický milionář je pak z 95 procent muž, je mu kolem 47 let a nejčastěji je to podnikatel.

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …