Tripartita projedná předčasné důchody a daňovou reformu

29.07.2011 12:59

Tripartita bude 18. srpna jednat o takzvaných předdůchodech, které mají lidem pracujícím v těžkých profesích zaručit dřívější odchod do důchodu, a o daňové reformě. Odbory na jednání chtějí opět nastolit i problematiku takzvaného kurzarbeitu. To je situace, kdy zaměstnanci podniků v potížích zůstávají po nějaký čas doma a a část mzdy jim proplácí stát. Zaznělo to dnes na tiskové konferenci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Tripartita projedná předčasné důchody a daňovou reformu

Odbory se na tiskové konferenci vyjádřily i k žalobě, kterou na ně podalo ministerstvo financí kvůli stávce v dopravě. Je podle nich nesmyslná, protože podána na ČMKOS, která stávku neorganizovala.

Ještě po jednání tripartity, na kterém se vláda kromě odborů sejde i se zaměstnavateli, hodlají odbory podat pozměňovací návrhy k zákonům reformujícím penzijní systém. Mezi 24. a 28. srpnem budou reformní zákony projednávat výbory Poslanecké sněmovny. Již před časem přitom expertní tým tripartity dojednal, že by na takzvané předdůchody mohli zaměstnancům spořit zaměstnavatelé, kteří by částku ve výši dvou nebo tří procent jejich hrubé mzdy odváděli na účty zaměstnanců u penzijních fondů.

ČKMOS: Kalousek ani neví, koho žalovat


ČMKOS se na stávce také vyjádřila k určovací žalobě, kterou na ni v červenci podalo ministerstvo financí. Týkala se stávky v dopravě vyhlášené na 13. června. V tento den se stávka nakonec nekonala, protože ji Městský soud v Praze předběžným opatřením vydaným 10. června zakázal. Odbory ji musely přeložit na 16. června. Podle soudu nebyla vyhlášena včas. Rozhodnutí o předběžném opatření přitom odborům soud předal přímo před jednáním, které odboráři měli mít s vládou v sobotu 11. června. "My jsme to považovali za podraz," řekl předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Podle odborů je přitom žaloba podána na ČMKOS, která stávku neorganizovala. To je podle nich nesmyslné. "Představte si, že váš soused něco provede a vám dají žalobu," řekl Zavadil. Prvním stupněm hlouposti je podle něj nevědomost. "Já myslím, že pan ministr (financí Miroslav) Kalousek byl tím prvním stupněm hodně poznamenán," dodal Zavadil. Postup ministerstva ve věci stávky odbory považují za neústavní, protože porušuje právo občanů na stávku.

Čtěte také:

Odbory svolaly happening proti reformě zdravotnictví 

Odbory nechtějí zdravotní reformu. Protestovat budou i pantomimou 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…