Ministerstvo k předdůchodům: Dohoda je. Odborář: Jen ale rámcová

29.07.2011 14:13

Podle Jana Škorpíka z ministerstva práce a sociálních věcí panuje mezi vládou a odbory shoda kolem podoby předdůchodů. S tím však ne zcela souhlasí vedoucího právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů. Podle něj vláda na některé požadavky odborářů stále neslyší a hlavně je opatření o předdůchodech diskutováno zatím jen v pracovní skupině, takže je předběžné hovořit o nějaké dohodě.

Ministerstvo k předdůchodům: Dohoda je. Odborář: Jen ale rámcová

Věkovou hranicí pro odchod do penze a takzvaným předdůchodem pro lidi z náročných profesí se bude v polovině srpna zabývat tripartita. Debatovat o tom mají podrobně také představitelé vládní koalice s opoziční ČSSD.

„Na poslední schůzi tripartity jsme eskalovali některé své požadavky, které vláda dlouhodobě nereflektuje. Předseda vlády nicméně připustil, že je ochotný realizovat dva kroky," řekl v rozhovoru pro Rádiu Česko vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek. 

První krok, na který by byla vláda i premiér ochotná přistoupit, je, že by se zmírnilo neomezené zvyšování důchodového věku tím, že by byl vázán na celkovou dobu pobírání důchodu, aby zůstával konstantní. „Druhou, že zajistí v rámci dobrovolných doplňkových systémů řešení, které by poskytovalo předdůchody lidem, kteří pracují dlouhou dobu v namáhavých a těžkých procesech, které jim brání do vysokého důchodového věku pracovat," vysvětlil dále Samek. 

Chtějí hned pozměňovací návrh

Podle něj je ale zatím opatření diskutováno v pracovní skupině, která byla za tímto účelem ustanovena. „Našli jsme tam shody. Očekáváme proto na dalším jednání tripartity 18. srpna od vlády, že formou pozměňovacího návrhu by se tato forma zasunula do připravovaného návrhu novelizace penzijního spoření," dodal Samek. 

Podle Jana Škorpíka z ministerstva práce a sociálních věcí mezi vládou a odbory nad podobou předdůchodů panuje shoda skutečně zatím jen v hrubých obrysech.  

„Mělo by jít o shodu mezi odbory a zaměstnavateli, a to zejména v rámci kolektivního vyjednávání. Zmíněné předdůchody by měli být vypláceny zaměstnavatelem, které prostřednictvím třetího pilíře budou naspořeny. Zmíněná výhoda tedy nebude hrazena z kapes jiných daňových poplatníků. Nehrozí tak precedens," informoval pak Rádio Česko Škorpík. 

Horníci budou mít kompenzaci

Předdůchod by tak člověk čerpal zhruba pět let před naběhnutím řádného důchodu. „Člověk navíc bude moci být dále ekonomicky aktivní. Předdůchod je forma kompenzace za ztíženou práci. Není to tedy otázka jenom pracovně neschopných," doplnil Škorpík. Jde například o horníky, pracovníky ve stavebnitcví či v chemickém průmyslu.

Sledujeme téma penzijní reforma

Debatovat o předdůchodech mají podrobně také představitelé vládní koalice s opoziční ČSSD. Sociální demokracii budou zastupovat někdejší premiér a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla, stínový ministr financí Jan Mládek, předseda stranické sociální komise Martin Potůček a již zmiňovaný expert odborů Vít Samek.

Čtyři zástupce pošle na jednání o úpravách důchodové reformy i vláda.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…