Jandák: Je draho. Češi v příhraničí si kupují už i svačinu v cizině

30.07.2011 19:24

Česká republika je drahou zemí a lidé jezdí nakupovat potraviny, oblečení a pohonné hmoty do sousedních destinací, například Německa a Rakouska. Tedy zatím toho využívají hlavně ti, kteří bydlí v příhraničních oblastech. Samozřejmě na to doplácí čeští obchodníci a také například provozovatelé benzínových pump. Podle předsedy České agrární komory však nejde jen o nižší ceny, ale také o to, že v zahraničí jsou potraviny mnohem kvalitnější.

Jandák: Je draho. Češi v příhraničí si kupují už i svačinu v cizině

Největším tahákem poslední doby je benzín a nafta, které jsou u sousedů v průměru o tři až pět korun levnější než u nás. Dále lákají levnější mléčné výrobky a také řada potravin, která se pohybuje v podobných cenových relacích jako u nás, ale v podstatně vyšší kvalitě. Na pováženou je, že dříve jezdili občané ČR nakupovat levnější zboží do Polska, zatímco Němci a Rakušané vyráželi na šetrné nákupy do Česka. Teď je tomu naopak.

Prazdroj v Bavorsku levnější než v Plzni

„Lidé skutečně jezdí nakupovat do zahraničí a řekl bych, že dost masově. Je dost paradoxní, že lahvový Prazdroj stojí v Bavorsku méně než v Plzni. Lidé, kteří bydlí v blízkosti hranic, již dnes jezdí do Německa pro základní potraviny a to kvůli ceně i kvalitě. Ti dál od hranice do Německa zajíždějí na nákup značkového sportovního oblečení a podobných věcí," říká pro ParlamentníListy.cz hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).

„Další problém, který nastal, je zásadní úbytek klientů benzínových pump. Dříve k nám jezdili z Německa nakupovat, teď je trend opačný. Po zvýšení DPH lze předpokládat, že trend nákupů, především potravin ještě zesílí a to nejen směrem do Německa, ale i k ostatním sousedům," dodal Chovanec.


Pro svačinu přes hranice

„Neřekl bych, že nějak mnoho lidí jezdí nakupovat potraviny do Rakouska, ale už tu takoví jsou. Více než potravin se to zatím týká pohonných hmot. Obávám se, že s vyšší daní na potraviny stoupne výrazně i počet lidí, kteří díky možnosti zahraničních nákupů budou jezdit pro jídlo do ciziny. Bohužel to zasáhne české obchodníky," sdělil pro ParlamentníListy.cz hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

„Jezdím tankovat do Rakouska a také tam nakupuji jídlo, stejně jako všichni v okolí. Mnoho lidí si zajede do Rakouska i pro svačinu, protože se jim to vyplatí," tvrdí poslanec ČSSD za Jindřichův Hradec Vítězslav Jandák, který bydlí kousek od rakouské hranice.

Společnost Lidl, která je jedním z největších provozovatelů supermarketů, však odliv zákazníků v ČR necítí. „Naše společnost nic takového nezaznamenala," sdělila tisková mluvčí Lucie Borovičková

Potraviny jsou v zahraničí lepší

Předseda České agrární komory Jan Veleba o tom ví. „Lidé jezdí pro potraviny do zahraničí, ale nemyslím, že by to české pěstitele mohlo nějak ohrozit, protože 35 procent potravin  dovážíme. Obzvláště obilí a maso jde ven a pak se dováží hotové výrobky. Pro příklad, před vstupem do Unie jsme vyváželi 1000 tun obilí, teď je to 2 600 tun," uvedl pro ParlamentníListy.cz Veleba.

U potravin podle něj nejde jen o cenu, ale také o kvalitu. „Kvalita potravin v Česku a takzvaných západních zemích je jiná, klidně i u stejných značek. Řetězce nadiktují cenu a náš potravinář dá do výrobků náhražky, aby se vešel do ceny. Německý to neudělá, na něj si řetězce tlačit nedovolí. V totožném kečupu v Česku je 25 procent rajčat, v Německu to je osmdesát procent," vysvětluje Veleba.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…