Hasiči, policisté či učitelé. Může padnout i jejich soukromí?

30.07.2011 11:39

Zveřejňování platů všech zaměstnanců veřejné správy v ČR by bylo podle předsedy Úřadu pro ochranu osobního údajů Igora Němce založeno na ojedinělém výkladu v rámci Evropy. Němec to uvedl v reakci na záměr advokáta Tomáše Sokola zažalovat pět desítek státních úřadů a firem, které odmítaly zveřejnit údaje o mzdách svých pracovníků.

Hasiči, policisté či učitelé. Může padnout i jejich soukromí?

Sokol se opírá o červnové rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, podle něhož úřady musejí žadatelům poskytnout údaje o platech a odměnách svých zaměstnanců. Úřad pro ochranu soukromí s touto argumentací nesouhlasí. Podle něj je třeba hodnotit, zda veřejný zájem na zveřejnění platu převažuje nad ochranou soukromého života zaměstnanců. 

"Jejich soukromí není, podle názoru Nejvyššího správního soudu, nijak chráněno," uvedl Němec v písemném vyjádření. Odkázal na stanovisko svého úřadu, podle něhož by na základě interpretace verdiktu "bylo možné uložit povinnost strpět zásah do soukromí i tehdy, pokud to zákon nestanoví". "Taková interpretace v žádném případě nereflektuje podstatu a smysl základního lidského práva na ochranu soukromí a ochranu osobních údajů," uvádí se ve stanovisku. 

Osobní údaje na vyžádání

Pokud by Sokol podle Němce s žalobami uspěl, rozsudky by se staly popudem k dokonalému právnímu zdůvodnění plošného zveřejňování platů všech lékařů a zdravotního personálu ve veřejných zdravotních zařízeních, všech policistů, hasičů, učitelů, veškerých zaměstnanců všech státních podniků a dalších subjektů, které byly založeny nebo jsou kontrolovány veřejnou správou či obcemi. 

"Těším se, že tak bude mít úřad usnadněnou pozici v České republice a jasný podklad pro ojedinělý výklad na evropské půdě," dodal Němec. 

Opačný postoj má spoluautor zákona o právu na informace Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti. Podle něj je zveřejňování údajů o mzdách lidí ve veřejné správě běžné v některých dalších zemích, například v Estonsku. Ve Spojených státech jsou přístupná daňová přiznání všech lidí včetně jejich ročního příjmu.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…