Navýšené DPH na knihy přitíží krajským knihovnám

30.07.2011 16:46

Plánované navýšení DPH na knihy bude mít negativní dopad na služby krajských knihoven. Vyšší náklady na čtivo sníží počet titulů, které tyto instituce nabízejí. Informoval o tom deník Právo.

Navýšené DPH na knihy přitíží krajským knihovnám

V mnohých městech přitom knihovny fungují jako nenahraditelná centra vzdělanosti. Kromě možnosti zapůjčit si knihy svým návštěvníkům, poskytují také bezplatný internet, noviny či časopisy. V knihovnách se dále často pořádají přednášky na různá témata.

Vznik knihoven jako kulturních a informačních institucí posvětil už T. G. Masaryk. V tomto duchu se tyto instituce rozvíjely i po listopadu 1989. Zejména v posledních letech přišel ve knihovnictví skutečný boom.

  • SLEDUJEME téma: DPH


Rozkvět knihovní sítě končí. Začínáme šetřit

Nyní se však zdá, že zlaté časy knihoven končí. Instituce jsou nuceny šetřit, což se logicky projevuje především v počtu zakoupených titulů. V konečný zvrat k lepšímu přitom knihovníci příliš nedoufají. „Návrh je domluvený na úrovni vlády, dá se předpokládat, že zvýšení projde také parlamentem," nedělá si iluze ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Gec. Se zvyšováním členských poplatků, tedy řešením, které zvolila řada knihoven, však Gec nesouhlasí. Podle něj vybrané peníze stejně nepokryjí finanční díru, kterou knihovny pocítí.

Ke zvyšování poplatků se naopak musela uchýlit třeba Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové. Místo původních 120 Kč zde dnes dospělý čtenář zaplatí dvě stovky. Kromě tohoto opatření se knihovna chystá i šetřit. Projeví se to především na počtu beletrických titulů. Královéhradecká instituce také pronajímá své prostory školám nebo výtvarníkům na výstavy. Ani tak si však knihovna nevydělá tolik peněz, o kolik ji připraví reforma.

„Nebudeme si moci dovolit mít několik exemplářů dané knihy, úspěch bude mít aspoň jeden od těch doopravdy důležitých titulů," uzavírá knihovnice Dana Novotná.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…