Zeman vzpomíná: Havel neznalý ekonomiky zničil podnik Slušovice

30.07.2011 22:34

O tom, že je expremiér Miloš Zeman velkým čtenářem sci-fi románů, ví, byť se tím sám nikdy netajil, jen málokdo. Ostatně jako bývalý prognostik tvrdí, že tyto dva světy k sobě vždycky měly blízko. V rozhovoru pro Literární noviny ale předpovídá i budoucnost vládní koalice, přiznává TOP 09 plnění volebního programu a Havlovi vyčítá zničení Slušovic.

Zeman vzpomíná: Havel neznalý ekonomiky zničil podnik Slušovice

Jezevec z Vysočiny, jak už se ustálilo přezdívat Miloše Zemana, na své tvrzi v Novém Veselí čte o sto šest. Jako bývalý prognostik má nezanedbatelnou sbírku knížek z oblasti science fiction. V rozhovoru pro Literární noviny, z něhož je níže citováno, označuje za svého nejoblíbenějšího autora sci-fi románů filosofa Poláka Stanislawa Lema. A proč?

Nechutné stvoření člověk

U Stanislawa Lema si Zeman váží toho, že se kromě klasické struktury dokázal ponořit i do hlubin filosofie. Hlavně si váží jeho knihy Summa technologiae. „Je to nesmírně zajímavá, provokativní a poučná kniha. Tvrdí, že lidský vývoj, či vývoj společnosti a vůbec přírody, je v podstatě degenerativní. Dokládá to právě na příkladu člověka. Říká, že nejgeniálnějším dílem přírody jsou v podstatě bakterie, které jsou schopny realizovat fotosyntézu, což je velice elegantní přeměna energie. A pak se to zhoršovalo a zhoršovalo, až to nakonec skončilo nechutným stvořením zvaným člověk, který má takový ty měchy, peristaltiku, slizká střeva a tak dále. A není na tom nic elegantního ani krásného. Je to samozřejmě nadsázka, ale něco do sebe to má. Lem tyto myšlenky ze Summy technologiae přetavil do dalších svých knih, proto je mi z klasiků science-fiction nejbližší," vysvětluje Zeman.

Mezi sci-fi a prognostikou podle něj nestojí čínská zeď. Právě naopak, je tam jakési kontinuum přechodu. Sci-fi Zemana baví více než utopie, protože ho zajímá antiutopie. „Uvedu dva klasické příklady. Jedním je Aldouse Huxleyho Bravo New World, česky to vyšlo pod názvem Konec civilizace, a druhým George Orwella Animal Farm (Farma zvířat) a 1984. K nim bych přiřadil ještě tvorbu třetího autora, tím je Jevgenij Zamjatin. Napsal svou antiutopii My ještě dříve než první dva jmenovaní vydali svá stěžejní díla," doplňuje ke sci-fi.

Prognostik ve své kůži

Jedna z metod, kterou prognostika podle Zemana používá, je psaní scénářů. Mají několik variant, tedy projekce bez překvapení, pak jsou takzvané kanonické variace, které Zeman označuje jako změny v mezích mírného pokroku, a potom divoké karty. Nejvíce však fandí směru zvanému alternativní historie, jenž se zabývá tím, co by se stalo, kdyby...  Kdyby Napoleon vyhrál u Waterloo, kdyby Hitler vyhrál druhou světovou válku a tak dále.

Miloš Zeman se prognostikou zabýval už od roku 1970. Nicméně v srpnu 1989 vyšel jeho článek v Technickém magazínu Prognostika a přestavba, ve kterém na základě vědeckých poznatků kritizoval tehdejší režim. Jeho účinek umocnily provokativní kresby ilustrátora Pavla Matušky. Za článek byl propuštěn z tehdejšího zaměstnání v Agrodatu. Už jako předseda rozpočtového výboru Sněmovny národů Federálního shromáždění pracoval i jako vědecký pracovník Prognostického ústavu Československé akademie věd, do kterého nastoupil v lednu roku 1990. Tehdy už spolupracoval s ČSSD, do níž vstoupil roku 1992.

Vládní koalice vydrží

Následně dostává od redaktora Literárních novin už jen politické otázky. A jeho prognóza pro současnou vládní koalici zní: „Očekával bych, že se udrží do roku 2014, tedy do termínu řádných voleb. A to nikoliv přesto, ale právě proto, že je špatná, tedy nekompetentní. Věci veřejné se zřejmě v příštích volbách do parlamentu už nedostanou, proč by si tedy přály předčasné volby? ODS by v mimořádných volbách ztratila premiéra, nemá tedy důvod je vyvolat. TOP 09 by neměla koaličního partnera, proč by chtěla nové volby? Z těchto tří důvodů jsou tyto tři strany odsouzeny zůstat spolu až do konce volebního období."

Ohledně hesel a volebních programů před loňskými volbami kupodivu vyvyšuje TOP 09. „Zatímco ODS slibovala, že nebude zvyšovat daně a krátce po volbách kývla na zvýšení daní, u TOP 09 musím přiznat, že to, co měla ve svém volebním programu, tedy škrtání výdajů ze státního rozpočtu, to také splnila. Získala zhruba 17 procent voličů, kteří si přáli úsporná opatření," dodává Zeman.

Havel zničil Slušovice

Podle Miloše Zemana má stát jen podporovat podnikatelské subjekty, nebo jim alespoň nepřekážet. „Uvedl bych jeden příklad z dávné historie, Havlův naprosto nesmyslný výrok o temných slušovických žilkách. Tím zničil nejenom jeden podnik, ale Slušovice se mohly stát vzorem pro další podniky obdobného typu. Tady je vidět, že prezident, který vůbec nerozuměl ekonomice a podléhal názorům svých bláznivých poradců, dokázal Slušovice zničit. Je třeba, aby se stát podnikatelům nepletl do jejich práce, nestavěl před ně zbytečné byrokratické překážky, a na druhé straně aby se u nás zavedla majetková přiznání a přijal zákon o přiznání původu majetku," soudí. Nutno dodat, že František Čuba, jenž JZD Slušovice dovedl za komunismu přes ústrky komunistických funkcionářů k rozkvětu, je členem Strany Práv Občanů Zemanovci, kde je Miloš Zeman čestným předsedou.

I nakonec se vyjadřuje jako prognostik duší i tělem. Na otázku, jestli dokáže prognózovat sám sebe, odpovídá: „Ne, jedna ze zásad zní, že individuální osoby jsou naprosto nepředvídatelné. Uklouzneš na banánové slupce, zlomíš si nohu, nebo skončíš v nemocnici se zápalem plic, sestřička na tebe otevře okno, abys prochladl, a nakonec zemřeš. Ti, kteří předvídají individuální osudy, nejsou prognostici, ale šarlatáni." Literárním novinám nakonec Zeman zopakoval obecně známou tezi, že by zvážil svou účast pouze na přímé volbě prezidenta v tom případě, kdyby se pro něj vyslovila podstatná část občanů.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…