Bursík: Kdybych nebyl nemocný, protestovat bych na Šumavě

31.07.2011 12:44

Exministr životního prostředí Martin Bursík, který se zotavuje po klíšťové encefalitidě, se poprvé vyjádřil k protestům na Šumavě. Zásahy policistů i kácení stromů odsuzuje. Tvrdí, že les prochází několika fázemi a kůrovec je přirozenou součástí, se kterou se příroda sama vypořádá.

Bursík: Kdybych nebyl nemocný, protestovat bych na Šumavě

„Nejprve bych se vydal za ředitelem parku Janem Stránským a snažil se ho přesvědčit, aby odvolal policii, kterou poslal na lidi bránící unikátní přírodu u Ptačího potoka. Aby tam zastavil kácení a zahájil dialog s odborníky. Kdybych neuspěl, jel bych podpořit blokádu," řekl Aktuálně.cz Bursík, co by dělal, kdyby na tom byl zdravotně lépe.


Bursík: Stráský je nekompetentní osoba

Bursík považuje ředitele NP Šumava Stráského za naprosto nekompetentní osobu a odsuzuje kácení stromů ve vysoce chráněné oblasti kolem Ptačího potoka. „Jsem ve spojení s několika vědci, kteří sledují kácení u Ptačího potoka. Představte si, že se kácí i stromy, z nichž už kůrovec vylétl. A současně jsou ke kácení označeny stromy, ve kterých kůrovec vůbec není," rozčiluje se Bursík.

„Proč správa parku rozhodla zasahovat v cenné lokalitě s rašeliništi, kde se vyskytuje zvláště chráněný tetřev obecný a datlík tříprstý? Proč nekácí na sever od Ptačího potoka, kde je kůrovec rozšířen, kde není bezzásahové území, nepotřebují tam výjimku a je to místo, které je blíže Modravě než Ptačí potok?" ptá se ještě Bursík.

Příroda si s tím poradí

Exministr dává za příklad Bavorský les, který byl také napaden kůrovcem, ale les se zde nekácel. „Pojďte se podívat na tu apokalypsu, kterou kůrovec v Bavorském lese způsobil. Teď už mi nevolají, na tom samém místě je vzrostlý les," upozorňuje Bursík a dodává, že les prochází přirozenými fázemi a jednou z nich je právě období napadení kůrovcem. „Tohle je fascinující proces obměny generací lesa, na který se jezdí na Šumavu dívat lidé z celého světa," tvrdí Bursík a kritizuje zásahy člověka.

Přestože má Stráský podporu současného ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, vědci na protest proti ředitelově rozhodnutí odešli z vědecké rady národního parku a založili stínovou radu. Několik nevládních organizacích se už obrátilo na Evropskou unii a Brusel žádá vysvětlení, co se na Šumavě děje.

REPORTÁŽ: Válka o Šumavu na vlastní oči: Riskantní akce málem skončila smrtí


Čtěte více:

reklama

autor:

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …