Klaus z Austrálie: Na konferenci jezdíme v golfových vozíčcích

01.08.2011 9:34

Prezident Václav Klaus publikoval v deníku Právo další část svých zápisků z Austrálie. Víkend trávil hlavně pracovně na konferenci Centra pro nezávislá studia, ale ve volném času se mohl podívat i na tamější pláže.

Klaus z Austrálie: Na konferenci jezdíme v golfových vozíčcích

„Víkend trávím na každoroční konferenci Centra pro nezávislá studia (Centre for Independent Studies)," dodává Klaus pro přesnost i anglický překlad.

 „Témata jsou velmi různorodá- začalo to pracovní snídaní na téma náboženství a politika. Následuje debata o Číně, jsem jedním z řečníků. Po obědě následuje vzrušená debata o situaci v severní Africe a o tom, hodí-li se pro to, co se tam děje, název Arab Spring. Říkám, že ne," popisuje Klaus průběh konference a nezapomíná zmínit, že je jediným a závěrečným řečníkem konference.

Klaus hodnotí konferenci velmi pozitivně. „Musím říci, že si něco tak kvalitního u nás doma nedovedu představit," chválí. 

Ubytování v golfovém komplexu

„Účastníci konference bydlí v obrovském komplexu hotelu Hyatt. Současně je i golfovým hřištěm, kde se hraje i mistrovství Austrálie. Proto se tu všichni pohybujeme na golfových vozíčcích, i když jedu přednášet svůj projev," popisuje nadšený Klaus.

Přes vytíženost programu měl prezident i trochu volného času, ve kterém vyrazil na místní pláže. „Moře a pláže jsou úžasné. Voda není teplá, moc lidí se nekoupe, ale spousta lidí surfuje v černých neoprenech. Umět surfovat patří k samozřejmým povinnostem zdejšího člověka."

Radši sako než šortky

Přesto si Klaus není jistý, jestli ho země nadchla. „Někdo se mne ptal, jak se mi v Austráli líbí. Nevím, není to moje země. Jsem - přírodu milující - městský člověk, jsem člověk celý život sportující, ale nikoliv milovník vodních sportů, preferuji sako a kravatu před tričkem a šortkami, jsem radši kulturní než multikulturní, jsem spíše konzervativní než liberální nebo sociálně demokratický atd.," píše Klaus.

Jedno se však Austrálii nedá upřít. „Austrálie je složitější, pragmatičtější a kulturnější, než si myslíme," končí Klasu svůj zápisek.

Čtěte více:
Klaus v australské televizi: Politici neviděli, média mlčí 
Klaus v Austrálii podle Blesku přednáší za 200 dolarů
Rozhlas o Klausovi: V Austrálii je mediální hvězdou
Klaus v Austrálii podle Blesku přednáší za 200 dolarů
Australští politici Klause vidět nechtějí. On tam vysvětluje oteplování

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…