V horách má vzniknout šest nových vodních elektráren

01.08.2011 9:51

Ministerstvo průmyslu a obchodu má v plánu postavit šest nových přečerpávacích vodních elektráren. Stavby by měly vzniknout v přírodních lokalitách českých hor. Jejich cena se odhaduje na 30 miliard.

V horách má vzniknout šest nových vodních elektráren

Lokalitami, kde mi mohly vzniknout obrovské stavby, jsou Spálená a Velká Morava v Jeseníkách, v Červené jámě a Šumném dole v Krušných horách, ve Slaviči v Beskydech nebo v oblasti Smědavého vrchu v Jizerských horách. Jiří Sochora z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu tvrdí, že vybrané oblasti jsou místně i technicky ideální.

Místa nejsou vybrána citlivě, tvrdí ekologové

Ekologové jsou však jiného názoru. „Přečerpávací elektrárny mohou být užitečné a přínosem do systému. Měly by ale být umístěny citlivě," reaguje Jan Rovenský z hnutí Greenpeace.

Nejspornější oblastí je Šumný důl na Mostecku, který je nyní oblíbenou destinací cyklistů. „Z geologického a vodohospodářského hlediska jde o lokalitu vytipovanou jako nejefektivnější pro výstavbu vodního díla," obhajuje stavbu v Právu mluvčí Povodí Ohře Václav Svejkovský.

Ekologů se zastal i Ústecký kraj

Rovenský s ním nesouhlasí: „Z technického hlediska jde možná o vhodné místo, z hlediska obnovy přírody mám ale o zvolené lokalitě pochyby. Stavba by podle mě poškodila okolní krajinu." Na stranu ekologů se postavil i Ústecký kraj. Podle něj jde o jednu z nejhodnotnějších lokalit ve východních Krušných horách.

Pokud se stavbu podaří zde prosadit, elektrárna by zde mohla vzniknout již v roce 2020. Zda se začnou vodní díla budovat záleží i na tom, jestli o ně projeví zájem soukromí investoři, kteří by výstavbu platili.

Čtěte více:

Ministr Kocourek: Podpora MPO opět pomůže ochránit spotřebitele

Ministr Kocourek: Drahé suroviny dělají podnikům problémy 

Ministr Kocourek: Kontroly čerpacích stanic dopadly dvakrát lépe než vloni

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…