Kalouskův úřad schytal pokutu. Za Vondrovu "zlodějnu"

01.08.2011 16:21

AKTUALIZOVÁNO Ministerstvo financí dostalo od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu 80 tisíc korun za informování v kauze ProMoPro. Informaci uvedla Česká televize. Pokuta se má podle zjištění ParlamentníchListů.cz týkat tiskového brífinku ministra financí Kalouska z letošního února, kde kromě jiného řekl, že v kauze ProMoPro jeho finančně - analytický odbor objevil "naprosto nestandardní zlodějnu." Tehdy také ministr zveřejnil, kam a kolik peněz kolem případu unikalo.

Kalouskův úřad schytal pokutu. Za Vondrovu "zlodějnu"

Jak uvedla pro ParlamentníListy.cz tisková mluvčí úřadu Hana Štepánková, nejde o to, že by ministr financí Miroslav Kalousek o případu vůbec informoval, ale jde o jiné záležitosti týkající se osobních dat.

"Jde o to, že na tiskové konferenci 17. února zástupci ministerstva financí neoprávněně uvedli jména a další data vztahující se ke společníkům a jednatelům firmy ProMoPro, která následně byla pravidelně zveřejňována na internetu," uvedla Štěpánková s tím, že resort také prý pochybil, když podal informace o pohybu na bankovních účtech majitelů firmy Promopro bez jejich souhlasu. Úřad  ale v červnu nařídil tyto informace odstranit z webových stránek ministerstva, což už bylo splněno.

Pokutu uložil ÚOOÚ ve správním řízení. Podle Štěpánkové už rozhodnutí o udělení pokuty nabylo právní moci, a to 29. července. "Ministerstvo má nyní 30 dní na zaplacení," dodala.

Jenže ministerstvo financí se hájí tím, že již minulé úterý proti nálezu podalo rozklad. Štěpánková však jen krčí rameny. "K nám se určitě nedostalo," podotkla k tomu v rozhovoru pro Českou televizi mluvčí.

Ministerstvo poslalo jednu větu

Nejčerstvější vyjádření k pokutě ministerstvo financí slíbilo dodat, ale ani po hodině se tomu tak nestalo. "Pošleme vám okamžitě stanovisko," řekl v půl druhé ParlamentnímListům.cz pracovník tiskového oddělení resosrtu financí. Ani do 15.00 hodin ovšem od Kalouskova resortu vyjádření nedorazilo. "Na tiskovém oddělení panuje nějaký podivný zmatek," odcitoval pak stejný pocit z nečinnosti ministerstva i moderátor České televize.

Až v 16.15 Michal Žurovec z tiskového odddělení ministerstva financí ParlamentnímListům.cz napsal: "Ministerstvo financí s rozhodnutím ÚOOÚ nesouhlasí a podalo proti němu rozklad." Jakékoliv další vyjádření ovšem v e-mailu chybělo.

Ministr Kalousek pro iDnes.cz řekl, že pokutu zaplatí ze svého. "Pokuta je pro mě nepochopitelná, ale musím ji respektovat. Rozpočet ministerstva financí bude bohužel ochuzen o osmdesát tisíc korun ve prospěch státního rozpočtu, což ministerstvu vynahradím tak, že dám sponzorský dar ve stejné výši," zmínil ministr financí.

Před novináři vystoupil i šéf finančně analytického útvaru

Co Kalousek se zástupci svého finančně analytického úřadu v únoru vlastně uvedl? "Byl bych rád, kdyby tím veřejnost pochopila, že v této kauze nejde o žádnou účelovou diskriminaci, ani politické šarvátky. Je to jen odhalení naprosto nestandardní zlodějny," řekl kromě jiného Kalousek.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

Také zmínil, že v kauze musel zbavit mlčenlivosti ředitele finančně-analytického útvaru Milana Cícera. "Je ve veřejném zájmu, aby se lidé s tímto případem seznámili. Proto jsem nechal zbavit mlčenlivosti ředitele finančně analytického odboru Milana Cícera," zmínil dále Kalousek.

Finančně analytický útvar kromě jiného v kauze prý zjistil, že v roce 2009 odešlo z Úřadu vlády na účty firmy ProMoPro 525 milionů korun. Z toho 45 milionů bylo převedeno na soukromé účty manželů Veselých, dalších 378 milionů pak skončilo na dalších účtech firmy NVDC.

"Zjistili jsme také, že Libor Veverka je nepochybně propojen s jednatelem firmy ProMoPro panem Veselým, protože má i dispoziční právo nakládat s účtem této firmy. Na základě všech detailních skutečností jsme mohli 19. ledna podat trestní oznámení na policii," doplnil tehdy na tiskové konferenci Milan Cícer.

Zahraniční účty nechali zablokovat

Oba, tedy Kalousek s Cícerem také zveřejnili, že se podařilo zjistit, kam a do jakých zemí další finanční prostředky z nezákonných aktivit odcházely. Útvar je nakonec v těchto bankách nechal zablokovat.

"Peníze jsou v Rakousku nyní zajištěné. Věřím, že se podaří je brzy daňovému poplatníkovi vrátit zpět k nám," podotkl k tomu Kalousek hrdě.

Kalousek: Rozhodnutí bude akceptovat

Miroslav Kalousek již dříve k postoji ochránců soukromí řekl, že informace byly zveřejněny na jeho příkaz, za pochybení má tedy osobní odpovědnost a na pokutě se hodlá finančně podílet. Informace podle Kalouska ministerstvo zveřejnilo po výzvě ředitele firmy Promopro Jaroslava Veselého, aby tak učinilo. "

Bral jsem to jako jeho souhlas s uveřejněním osobních údajů. O to více komické mi přišlo, když si na to stěžoval. Asi netušil, kolik toho víme," řekl v této souvislosti Kalousek.

Společnost Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky a další služby na konference v Praze a v regionech. Zakázku dostala bez řádného výběrového řízení, od úřadu vlády za ni dostala zaplaceno téměř 551 milionů korun. Ministerstvo v únoru uvedlo, že není zřejmé, co stát získal za zhruba 240 milionů korun.  Případ vyšetřuje policie i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…