Nepleťte si Šumavu se Stromovkou, říkají experti z Karlovy univerzity

01.08.2011 14:06

Přírodovědci z Univerzity Karlovy Pavel Kindlmann a Jan Frouz podporují kácení stromů na okrajích Šumavy. Jádro lesa si prý bez zásahu člověka poradí. Především by se ale diskuze měla podle nich vrátit k racionalitě.

Nepleťte si Šumavu se Stromovkou, říkají experti z Karlovy univerzity

Odborníci by rádi viděli debatu o tom, kde se kácet musí a kde ne, nikoli jestli vůbec. "Tragikomičnost celé věci spočívá v tom, že se přesouvá do roviny emocionální. Vytrácí se racionální jádro, kam až by měl sahat kulturní les a kde by měla začít bezzásahovou zóna, která by měla chránit přírodu co nejbližší té původní," řekl na setkání, které organizovalo hnutí Duha a Zelený kruh, Jan Frouz, ředitel Ústavu pro životní prostředí na Univerzitě Karlově.

SLEDUJEME téma boj o Šumavu

Kůrovcová kalamita je podle něj přirozený jev, přesto ale musí vedení Národního parku zabránit jejímu šíření. Tím, že pokácí okrajové části parku a místo nich vysadí pestřejší les než jen smrky.

Profesor ekologie Pavel Kidlmann upozornil, že umělé vytváření národních parků by rozhodně nemělo být cílem. „Takový park by se pak spíše podobal Stromovce a měl jen minimální ochranářskou hodnotu," řekl. Na Šumavě nyní blokuje kácení stromů asi šedesát aktivistů.

Čtěte více:

Aktivisté na Šumavě zůstávají. Ráno zatarasili cestu

Ladislav Jakl: Zastavte to kácení!

Petra Fořtová: Intimní zpověď ze Šumavy; jak jsem se přivazovala ke stromu

Válka o Šumavu na vlastní oči: Riskantní akce málem skončila smrtí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…