Ředitelka plzeňské nemocnice: Cizinci nám dluží už 12 milionů

02.08.2011 10:24

Velkým fakultním nemocnicím strmě narůstá počet pohledávek vůči cizincům, kteří dluží za péči. Český rozhlas zjistil, že tito lidé dohromady dluží již několik desítek milionů korun. Potvrzuje to Asociace nemocnic České republiky. Dlužnicemi se také stávají matky - cizinky, které netuší, že i nedonošené dítě musejí přihlásit na pojišťovnu.

Ředitelka plzeňské nemocnice: Cizinci nám dluží už 12 milionů

Dluhy cizinci „nasekali" například v důsledku léčby těžkých úrazů na stavbách, které se stanou některým dělníkům z postsovětských republik. Protože je najímá neprůhledná síť agentur, je pro nemocnici často nemožné dohledat zaměstnavatele, připomíná k tomu Český rozhlas. Velký problém s placením mají nemocnice i s občany vietnamské národnosti.

„Nemocnice musí akutního pacienta ošetřit, ať je odkudkoli. Přitom někdy nemá pojištění vůbec, někdy nekomunikuje jeho zaměstnavatel a jindy zase jeho pojišťovna v zahraničí," uvedl k tomu rozhlas.

„V některých případech jsme sáhli i k tomu, že jsme pacienta odvezli na vlastní náklady domů," řekla v rozhovoru pro Radiožurnál ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kunová. „Za poslední tři roky dluží cizinci plzeňské nemocnici 12 milionů korun. To jsou ty nepromlčené dluhy," poznamenala dále Kunová s tím, že promlčecí lhůta je v tomto případě tři roky.

„V České republice je to bohužel nastaveno tak, že nejsou limity minimálního ošetření, takže pacientovi se dostává veškeré standardní, až nadstandardní péče. Tím pádem jsou peníze tak vysoké. Je to pořád nedokonalý systém vstupu cizinců na naše území a jejich nedostatečná kontrola," dodala Kunová.

Matka nechala dítě v nemocnici. Neměla na zaplacení

Co se týče porodů některých cizinek, tam nastávají problémy hlavně tehdy, když se narodí nedonošené děti. Péče o ně je totiž velmi drahá. Objevil se dokonce i případ, že matka dítě v nemocnici nechala.

Podle ředitele Fakultní nemocnice Brno-Bohunice Romana Krause je to způsobeno tím, že i když mají matky pojištění v pořádku, často ale nevědí, že musí hned po narození pojistit i dítě.

„Pokud dojde k tomu, že se narodí nějaký rizikový, nezralý novorozenec, tak pak jsou tam dluhy řádově v desítkách či stovkách tisíc. Tyhle ženy většinou nejsou schopny naráz splácet, takže máme hodně splátkových kalendářů po malých částkách," zmínil k tomu Kraus.

„Denně se tam načítá obrovská částka na léčbu a počítá se skutečně ve statisících," potvrdila pak i ředitelka Kunová.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…