Expremiér Gross chválil politiky: Hašek dobré, Sobotka ještě lepší

02.08.2011 13:11

ČSSD má podle průzkumů nejvyšší volební preference. Místopředsedkyně strany Marie Benešová však tvrdí, že by měly být ještě vyšší a šije do vlastních řad. Podle jejího názoru je předseda Sobotka nevýrazný a straně škodí boje mezi ním a Michalem Haškem. ČSSD podle Benešové čeká na příchod silné osobnosti. Expremiér a někdejší lídr ČSSD Stanislav Gross si myslí, že pro podobné debaty není správný čas.

Expremiér Gross chválil politiky: Hašek dobré, Sobotka ještě lepší

„Předseda působí na lidi dobře, chodí připraven do debat, ale je tady ta nevýraznost," řekla pro MF Dnes Benešová. Podle ní strana čeká na českého Tonyho Blaira. V tom s ní částečně souhlasí i bývalý místopředseda Milan Urban a to, že strana není příliš vidět, potvrzuje i další místopředseda Jiří Dienstbier, jinak příznivec Bohuslava Sobotky. Jako nadějné kádry do budoucna jmenovala Benešová dva příznivce Haška, hejtmany Plzeňského kraje Milana Chovance a Jihočeského kraje Jiřího Zimolu. Třetím mužem, který by se mohl stát podle Benešové budoucím Blairem, je ostravský primátor Petr Kajnar.

Ukážou volby

Benešové vadí, že vláda sice ztrácí voliče, ale preference,sociální demokracie nestoupají. Strana má dlouhodobě mezi 27 až 29 procent podpory. Místo nich posilují zelení, lidovci a komunisté.

Dva průzkumy, každý jiný. Komunisté nastejno s ODS

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek se tím, co řekla přítelkyně Benešová příliš nevzrušuje. „Média mají okurkovou sezónu a chytají se všeho. Jsme demokratická strana, o tom, zda nové vedení ČSSD včetně Marie Benešové vede stranu dobře a oslovuje a oslovuje svoji politikou na centrální i regionální úrovni lidi, budou především volby. Ty nenahradí žádné průzkumy veřejného mínění. Nejbližšími jsou krajské a senátní v roce 2012 a prezidentská volba na začátku roku 2013. Výsledky těchto politických bitev také významně napovědí a spoluurčí další politické osudy Sobotky, Haška, Zaorálka, Benešové, Škromacha, Dienstbiera i Starce," řekl pro ParlamentníListy.cz Hašek.

Je to její pohled

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek byl v čele strany mimořádně silnou osobností. Pro Benešovou však až příliš. „Ono se to vždycky odvíjí od silného vůdce, ale když se to se silným vůdcem přežene, dopadne to jako za Jiřího Paroubka," prohlásila pro Dnes Benešová.

„S ohledem na své politické a pracovní výsledky by měla Marie Benešová mlčet. Sobotka s Haškem jsou sice takoví, jak říká, ale proti ní jsou superhvězdy," sdělil Jiří Paroubek.

Vztahy Paroubek x Benešová:
Paroubek má slíbené křeslo od koalice, naznačila Benešová z ČSSD
Paroubek se vysmál stínové vládě ČSSD: Tam bych být nechtěl

Místopředseda Zdeněk Škromach se nechce s Benešovou pouštět do polemiky. „Má nárok na svůj názor. Je to její pohled, ale osobně si myslím, že hodnotit má smysl až po delším čase," vysvětlil Škromach.

Bývalý předseda ČSSD Stanislav Gross si myslí, že Sobotka vede stranu dobrým směrem. „Sobotka na sobě hodně zapracoval a v roli lídra ČSSD si vede dobře. Michal Hašek má podle mého soudu ještě velký nevyužitý prostor pro osobní růst, předpoklady na to má. Myslím, že teď rozpoutávat další kolo debat, které zpochybňují vedení strany, není vhodné. Mohlo by to vést k oslabení sociální demokracie a vzniku dalších podobných projektů, jako jsou Věci veřejné," řekl Gross, který musel v roce 2005 odejít z premiérského křesla i vedení strany po "bytové" aféře.

Chovanec hraje za tým

Bývalý místopředseda strany Milan Urban připouští, že ČSSD by potřebovala silného muže. „Pravda je, že potřebujeme osobnost. Do příštího sjezdu ale máme dost času posoudit, kdo se jako silná osobnost ukáže," zareagoval Urban.

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec, kterého Benešová jmenovala jako jednoho z možných princů sociální demokracie je více než zdrženlivý a současným stranickým vedením stojí. „ČSSD má dobrého předsedu a jsem rád, že mě pozval do svého týmu. Myslím, že národ už má dost hádek a kontroverzí, a že ocení klidný a slušný styl, který Bohuslav Sobotka představuje. Moje jediná ambice je úspěch mužstva, za které hraji," řekl pro ParlamentníListy.cz Chovanec.

Čtěte dále:
Sobotka je nevýrazný, zní z ČSSD. Hledá se hvězda
Oplodnili jsme ČSSD, raduje se Pehe nad strategií proti korupci
Paroubek ke kauze Jourová: Kubice, odstupte
Benešová (ČSSD): Korupce je sofistikovaná, boj proti ní musí být nekompromisní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …