Na výběrové řízení nemáme čas, hájí šéf Národní knihovny losovačku

03.08.2011 13:58

Národní knihovna má stavět nový depozitář za 284 milionů a losem vybrala pět uchazečů o dodání stavby. Vyřadila tím dalších deset firem. Její ředitel Tomáš Böhm tvrdí, že jiná možnost by trvala příliš dlouho, zatímco losovačka je rychlá.

Na výběrové řízení nemáme čas, hájí šéf Národní knihovny losovačku

"Dostavba depozitáře v Hostivaři by totiž měla být ukončena už na přelomu června a července příštího roku," vysvětlil Tomáš Böhm Hospodářským novinám. Vláda sice řešení veřejných zakázek tímto způsobem zakázala, zákon ale začne platit až v květnu. U losovaček je velice jednoduché zakázky zmanipulovat.

Problémy s losováním se vyskytly například ve Středočeském kraji, který vede David Rath (ČSSD). Firma, která má postavit nemocnici v Mladé Boleslavi ,vyhrála losovačku, přestože nemá s podobnými zakázkami zkušenosti a nemá na ně ani dělníky.

Byl to jenom předvýběr

"S výhradami a kritikou poslanců a ministrů vůči výběru losováním souhlasím, nicméně jsem toho názoru, že pokud jde o 'předvýběr' z velkého množství uchazečů, kteří všichni splnili vyžadované kvalifikační předpoklady, a je-li tento 'předvýběr' prováděn objektivně a transparentně, je používán výjimečně a zákon takovýto postup umožňuje, nevidím nic špatného na tom, že jsme jej použili," řekl Böhm. O tom, jak výhodnou ale firmy nabízely cenu, už Böhm nic neřekl.

Do soutěže se přihlásilo 15 firem, vylosováno jich bylo pět - Syner, Swietelsky stavební, PSG-International, Metrostav a Unistav.

Psali jsme:

V karlovarské ODS začalo zemětřesení. Losovačka působí

Pátá kolona ODS, odsoudil Rath mladoboleslavské lékaře

Jaroslav Tauchman: O čem se u „losovačky" již často nemluví

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…