Vojenský újezd nebudeme nyní řešit, řekli Rath s Chovancem

03.08.2011 15:06

O osudu Brd jednají zástupci tamních obcí s hejtmany Středočeského a Plzeňského kraje. Setkání se starosty ale předcházelo jednání hejtmanů za zavřenými dveřmi. Tam se údajně David Rath a Milan Chovanec dohodli, že odsunou debaty o rozdělení vojenského újezdu do doby, než ministerstvo obrany nebo vláda oznámí přesné datum, kdy vojáci z Brd odejdou. Informuje o tom Český rozhlas.

Vojenský újezd nebudeme nyní řešit, řekli Rath s Chovancem

Názory hejtmanů v otázce vojenského újezdu a Brdska jsou podle rozhlasu velmi rozdílné. Zatímco hejtman Středočeského kraje David Rath zastupuje starosty, kteří v případě zrušení újezdu žádají, aby se území nedělilo a řídil ho jediný kraj, hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec prosazuje, aby se prostor rozdělil obcím tak, jako před rokem 1927, kdy do hry vstoupila armáda.

Podle připomenutí Českého rozhlasu současné ministerstvo obrany předpokládá, že Brdy opustí do roku 2015 a zůstane tam pouze dělostřelecká posádka. Všichni starostové ale společně požadují, aby se z Brd stalo chráněné území a zachovala se tam jedinečná příroda.

„Výsledkem dnešního jednání by mělo být memorandum, které by schvalovalo majetkové převody mezi armádou a kraji nebo obcemi. Zástupci krajů a obcí by také měli odsouhlasit společný postup nebo stanovisko, že chtějí skutečně toto území ochránit, například před rozprodáním developerům a zničením přírody. Tyto dokumenty by pak měli zaslat české vládě," připomněl ráno k akci Český rozhlas.

Později rádio uvedlo, že na dnešní jednání dorazilo 30 z asi 45 pozvaných starostů. Setkání se starosty však předcházelo jednání hejtmanů za zavřenými dveřmi, kde se David Rath a Milan Chovanec dohodli na odsunu debaty o rozdělení vojenského újezdu do doby, než ministerstvo obrany nebo vláda oznámí přesné datum, kdy vojáci z Brd odejdou.

Požadují, aby bylo území Brd chráněnou oblastí

„Hejtman Rath potvrdil, že by se o jeho území mohli starat jeho lidé, ale upozornil i na to, že by vláda také měla říct, co bude s nevybuchlou municí v lesích a kdo zaplatí její odstranění. Oba hejtmani se dohodli a požadují, aby bylo území Brd chráněnou oblastí," uvedlo rádio.

Starosta Trokavce Jan Neoral je ale přesvědčen o tom, že armáda by z Brd zcela odcházet neměla.

„Měla by se soustředit na menší výcvikový prostor a celý vojenský újezd by se měl změnit na chráněnou krajinnou oblast," řekl rozhlasu Neoral. Podobný názor pak má i starosta Příbrami Josef Řihák.

„Armáda by si měla spočítat, jestli ji nepřijde ještě dráž likvidace munice a jiných věcí, když uteče z brdských lesů. Souhlasíme i s chráněnou krajinnou oblastí a ochranou vod. Já si myslím, že pokud něco budeme drolit, že to není dobře, ale možná v konečné platnosti rozhodnou soudy a politici," dodal Řihák.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…