Knetigovo obvinění může přiblížit tajemství stranické pokladny

05.08.2011 8:44

Vyšetřování údajného uplácení na Státním fondu životního prostředí nabralo na obrátkách. Policie obvinila Martina Knetiga z nepřímého úplatkářství a nutně tak musela zneklidnit exministra Pavla Drobila i samotnou ODS. Takhle blízko tajemství stranických pokladen jsme ještě nebyli, píše v komentáři pro Hospodářské noviny Jindřich Šídlo.

Knetigovo obvinění může přiblížit tajemství stranické pokladny

Lehce dramatickou podobu začíná nabývat kauza údajného uplácení na Státním fondu životního prostředí poté, co policie obvinila Martina Knetiga z nepřímého úplatkářství. „Pan Knetig byl dlouhá léta nepostradatelnou pravou rukou Pavla Drobila, bývalého ministra životního prostředí a stále ještě místopředsedy ODS," připomíná Jindřich Šídlo na úvod svého komentáře pro Hospodářské noviny.

Když Knetig tlačil na tehdejšího ředitele SFŽP Libora Michálka, aby vytáhl pro začínající hvězdu ODS ze zeleného fondu nějaké peníze, byl mimořádně upřímný: „Já se začínám fakt dostávat do situace, že nebudu schopen plnit svoje zálohy, nebo respektive nebudu schopen Pavlovi vytvářet finanční zázemí, který ho víceméně bude držet."

Nesvéprávný žvanil a usilovní pražští žalobci

I při respektu k presumpci neviny konstatuje Šídlo, že po osmi měsících se situace nevyvíjí příliš dobře nikoliv pouze pro pana Knetiga a jeho kamaráda pana Drobila, ale pro celou ODS, neboť tady se najednou dostáváme velmi blízko k financování celé strany. „Ten příběh v sobě nese až příliš mnoho prvků, které by na něco takového ukazovaly," dodává komentátor.

Zároveň ale poukazuje na tvrzení Pavla Drobila, že Knetiga ničím takovým nepověřil, i na vyjádření Knetiga, který se raději prohlašuje za nesvéprávného žvanila, jenž Michálkovi vykládal úplné nesmysly a „v žertu" ho naváděl k účasti na zločinu. „A do toho tu máme usilovnou snahu pražských žalobců znemožnit policii, aby obvinila také Drobila za jeho nabídku Michálkovi, aby veškeré důkazy o Knetigově plácání zničil," upozorňuje Šídlo.

V žádné z citlivých kauz obdobné obvinění nepadlo

Přes veškerou úctu k presumpci neviny a skepsi s ohledem na dosud známou úspěšnost policie při dotahování podobných „citlivých" kauz, při nichž ovšem žádné podobné obvinění dosud ani nepadlo, tvrdí komentátor, že takhle blízko tajemství stranických pokladen jsme zatím nikdy nebyli.

K věci:

Policie jde proti zástupkyni. Nesouhlasí, že by Drobil neuplácel Michálka  

Nařčený Drobil: Můj poradce se zbláznil. Nenesu odpovědnost

Policie obvinila Knetiga. Exministr Drobil netuší z čeho. Má ODS strach?

Foto: Hans Štembera

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…