Liška varuje Chalupu: Připoutáme se ti tu pod oknem

05.08.2011 14:47

Na páteční demonstraci zelených aktivistů před Ministerstvem životního prostředí létaly argumenty, ostré výzvy, ale i ultimáta. Vše se točilo okolo kácení v bezzásahové zóně Šumavského národního parku v lokalitě okolo Ptačího potoka.

Liška varuje Chalupu: Připoutáme se ti tu pod oknem

Odhadem dvě stovky odpůrců kácení se sešly v 10 hodin ráno před sídlem ministerstva životního prostředí. Aktivisté vyzbrojeni transparenty s vtipnými "Chalupo k lesu čelem k Janovi zády" či "Potřebuju se zbavit Chalupy na Šumavě značka spěchá" dávali dostatečně najevo svůj postoj k probíhajícímu kácení.

Reportáž ze Šumavy zde:
Válka o Šumavu na vlastní oči: Riskantní akce málem skončila smrtí

Jádrová bomba

Jádro konfliktu je v tom, že podle ekologů nemá vedení národního parku vyřízené výjimky na kácení v druhé zóně parku a zasahuje se v biotopu chráněných druhů. Správa parku zase argumentuje tím, že kácet se musí již nyní, protože by se ze stromů napadených kůrovcem mohl brouk rozšířit do okolí. Obě strany na sebe podaly trestní oznámení. Ke kácení se přistoupilo na základě předběžného opatření klatovského soudu, a proto lesníky proti ekologům brání policie. Do sporu už se vložila i Evropská komise a žádá Česko o vysvětlení.

Sledujeme téma Boj o Šumavu

S vašimi názory nesouhlasím, ale budu do smrti hájit právo, abyste je směl pronést

Neforemnému špalíru přihlíželi úředníci z oken ministerstva a řečnické výkony doprovázelo, a místy i přehlušovalo, pravidelné dunění z nedalekého asfaltovacího stroje. Sedmdesát minut trvajícím protestem prováděl herec a moderátor Petr Vacek a postupně si zval na improvizované pódium renomované vědce z University Karlovy, představitele občanských iniciativ, aktivisty navracející se ze Šumavy, ale i politiky. Ti všichni se oháněli argumenty sobě vlastními. Prohlášení o škodlivosti neoliberalismu na přírodu podpíraly vědecké poznatky dokazující schopnost vlastní regenerace přírody a vypořádání se s kůrovcem.

FOTOGALERIE Kůrovec v Praze

Na přilehlém parkovišti v areálu ministerstva rozbalil své poutače naopak tábor Šumavanů, kteří podporují těžbu i setrvání ředitele NP Šumava Jana Stráského ve funkci. K žádným potyčkám nicméně nedošlo, ba naopak. Bývalému starostovi obce Horská Kvilda byl předán i mikrofon, aby mohl říci svůj názor.

Šumavská výzva 

Zachránili jsme policistu

Slova se v průběhu akce ujal aktivista, jenž dočasně přerušil protest na Šumavě, aby podal informaci přihlížejícímu publiku o současném stavu v místě blokády a poupravil některé mediální nepravdy. "K žádnému násilí z naší strany tam nedocházelo. My jsme naopak zachránili jednomu policistovi život, když si dřevorubec při práci nedal pozor a omylem nasměroval padající kmen do míst, kde stál policista. Nebýt našeho včasného upozornění křičením, dopadlo by to tragicky," referoval aktivista a současně si postěžoval na tvrdost policejních zákroků při zatýkání.

Poženeme to do EU

Petr Voříšek z České ornitologické společnosti přihlížejícím tvrdil, že ministerstvo v problému selhalo a že jeho organizace podává stížnost Evropské komisi, neboť zásah je v rozporu s ochrannými podmínkami programu Natura 2000.

Moderátor Vacek pozval k mikrofonu také předsedu Strany zelených Ondřeje Lišku. Ten ve svém projevu vyzval k odstoupení ředitele Stráského a pokáral ministra Chalupu za nečinnost.

"Ministr Chalupa by měl přestat dělat mrtvého brouka a měl by hovořit s kompetentními lidmi," pronesl Liška. Předseda SZ pak dále vyhrožoval, že pokud problém nebude řešen dialogem, přesunou se aktivisté ze Šumavy před budovu ministerstva do Vršovic a připoutají se klidně zde. Na dotaz redakce ParlamentníListy.cz pak jen zopakoval, žen výzvu myslel naprosto vážně.

Pořadatelé z Hnutí Duha na závěr vyzvali účastníky protestu k podpisu petičních archů za zastavení kácení.

Psali jsme:
Boj o kůrovce v Senátu. Kubera hovořil o ekoteroristech s mindrákem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…