Šlachta ke kauze gangu: Asi to neskončí jen u šesti lidí. Je to zrůdnost

05.08.2011 13:42

Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta k fungování zločinecké skupiny z Brněnska, která měla vydírat bohaté podnikatele a na níž byli napojeni i samotní policisté, řekl, že případ by rozhodně neměl skončit „pouze“ obviněním šesti osob. Je tak přesvědčen, že se kauza ještě rozroste.

Šlachta ke kauze gangu: Asi to neskončí jen u šesti lidí. Je to zrůdnost

„Jsem přesvědčen, a doufám, že se nám v další činnosti bude dařit se dostat k další trestné činnosti," uvedl pro Český rozhlas v souvislosti s novou kazou ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Zároveň s tím vyzval  všechny občany, kteří se skupinou přišli jakýmkoli způsobem do kontaktu, aby se s důvěrou obrátili na policii.

Státní zastupitelství v Olomouci šetří celkem 17 skutků z let 1998 až 2010. Po tuto dobu měla organizovaná skupina na Brněnsku vydírat jihomoravské podnikatele a za ovlivnění vyšetřování žádat i miliony korun. A dařilo se ji to i díky krytí ze strany zaměstnance policejní inspekce.

Šlachta dále popsal, jak případ fungoval. „Dva členové skupiny vytipovávali osoby z řad podnikatelů, kteří obchodovali s lihem a které pak vydírali. Za finanční obnos jim nabízeli části vyšetřovacích spisů i informace o připravovaných opatřeních orgánů činných v trestním řízení proti těmto osobám. Nabízeli i možnost ovlivnění výsledků trestního řízení vůči jejich lidem," přiblížil Šlachta.

Vyšetřovatelé umožňovali vstup do spisů

Ostatní členové skupiny byli policejní vyšetřovatelé, kteří umožňovali vstup do spisů, manipulaci s nimi. Další dvě osoby skupina podle Šlachty využívala k zastrašování obětí, včetně hrozeb fyzickou likvidací.

„A jedna z osob, která pracovala na bývalé inspekci ministra vnitra, kriminálně závadovou činnost těchto osob kryla," konstatoval Šlachta.

Případem se rok zabývala policejní inspekce a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Ve vazbě podle Šlachty zatím skončilo šest lidí.

Na stopu brněnského gangu se Útvar pro odhalování organizovaného dostal zhruba před dvěma lety, kdy zpracovával přípravu vraždy ‘bílých koní‘ v Kraji Vysočina.

„Tam měla být vykonavatelem těchto vražd právě jedna osoba, která vystupuje i v tomto případě. A informacemi z případu vraždy ‘bílých koní‘ jsme se dostali i k této další skupině, která fungovala v Brně," doplnil ředitel ÚOOZ.

Tošovský: Je to fatální selhání policie

Rozhlas připomíná, že zločinné spojení existovalo 13 let. A to podle projektového manažera ProPolice - Centra pro rozvoj policejní práce při Otevřené společnosti - Michala Tošovského nelze vnímat jinak než jako fatální selhání policie.

„Na jednu stranu chápu snahu policie vidět v tom individuální pochybení, protože to krytí, které si zajistili, bylo vysoce organizované. Rozhodně nejednali v atmosféře nějaké beztrestnosti, kterou by jim policie připustila, ale na druhou stranu bych byl o něco přísnější v hodnocení. Protože nelze opomenout ani manažerskou odpovědnost lidí, pod kterými sloužili," dodal pro rozhlas Tošovský.

Související:

Mezi zadrženými má být podle médií policista Rudolf Setvák, který doposud pracoval jako zástupce vedoucího územního odboru policie Brno - venkov, tři bývalí policisté (Eduard Slanina, Petr Křipský a Miloš Almásy) a dva civilisté Eduard Polák a Zdeněk Olah. Všem hrozí až dvanáctileté vězení. Soud na ně uvalil vazbu, protože se obával ovlivňování svědků. Dnes již bývalí policisté byli obviněni z korupce, vydírání a zneužívání pravomoci.

Lessy: Selhala kontrola. Šlachta: Je to zrůdnost

Policejní prezident Petr Lessy celý tento případ gangu z Brněnska označil za fatální selhání policie i její kontrolní inspekce. „Selhal tehdejší kontrolní mechanismus. Policista, který byl členem skupiny, kryl celou činnost jako člen policejní inspekce," řekl Lessy. Zaráží ho, že se celých třináct let na nic nepřišlo. Kauza se ukazuje jako jedna z nejhorších v řadách policie.

Se slovy Lessyho souhlasí i Šlachta. „Já k tomu jen řeknu to, že to je zrůdnost, neboť využít policii k něčemu takovému, to se k tomu těžko pak vyjadřuje," uzavřel Šlachta.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…