Právník si již dokumenty od Diagu přečetl: U soudu s tím neuspějí, tvrdí

05.08.2011 21:20

Ředitel právního oddělení ministerstva zdravotnictví David Kotris si i poté, co si přečetl tvrzení rakouského právníka firmy Diag Human Eugena Salpiuse stojí na svém: Jde o snahu vyvinout nátlak na rakouský soud podivným tvrzením. Firma Diag Human totiž podle zjištění ParlamentníchListů.cz nově u soudu napadá samotného notáře a jím podepsanou ověřovací doložku. A to je podle Kotrise nepochopitelné.

Právník si již dokumenty od Diagu přečetl: U soudu s tím neuspějí, tvrdí

ParlamentníListy.cz zjistily, že případ, který rozehrálo Právo v pátek článkem pod názvem „Diag Human obvinil stát z falšování klíčových dokumentů" má své další pokračování. Během dne si totiž ředitel právního oddělení ministerstva zdravotnictví David Kotris přečetl, co že to vytýká nově firma Diag Human českému státu.

Více zde:

Právo totiž uvedlo, že Diag Human tvrdí, že Česká republika zfalšovala jeden z dokumentů, který leží ve spise u rakouského soudu. Konkrétně jde o pověření, kdo mohl Česko v tomto majetkově právním sporu zastupovat a to kvůli odvolání proti rozhodčímu nálezu.

Více:

Česko totiž mělo do spisu k vídeňskému soudu, který rozhoduje momentálně o možné exekuci na majetek Česka, předložit údajně antidatovaný a navíc i falešný dokument o odvolání proti rozhodčímu nálezu, který byl v kauze vydán.

„Tento dokument jsme až dosud neznali. Nabízí se otázka, zda nejde o antedatovanou listinu, protože její originál se nedá nalézt," řekl údajně rakouskému časopisu Profil právník Diagu Eugen Salpius.

Podle zjištění Práva totiž Salpius narážel na pověření bývalého náměstka generálního ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Petra Posledního zastupováním tohoto úřadu, respektive státu, před soudy a rozhodčími orgány.

"Já v tom vidím rétoriku rozkouskovat ten spor a možná i vyvíjet nějaký mediální tlak na rakouský soud," řekl k tomu ParlamentnímListům.cz dnes ráno Kotris. „V této fázi máme jenom mediální vyjádření. Včera toto ještě ve spisu nebylo, čekáme na překlad, který bychom měli mít během dneška," uvedl ještě Kotris

Kotris už přečetl

A skutečně. Za několik málo hodin již byl moudřejší. „Viděl jsem to podání Eugena Salpiuse a přečetl jsem si ho. Přijde mi ale poněkud chaotické. Vytýkají totiž Česku to, jakým způsobem je veden podpis. Podle mne je to absurdní tvrzení napadat špatný podpis na takové veřejné listině i antedataci,"sdělil Kotris v pátek odpoledne.

Je ale přesvědčen o tom, že s tím u soudu Diag neuspěje. „Nejvíc mne však zaráží to, že Diag napadá samotného notáře a to jím podepsanou ověřovací doložku, což je trošku nepochopitelné," dodal.

Deník Právo v pátek totiž navíc informoval, že podle rakouského časopisu Profil měla Česká republika ve sporu s dodavatelem krevní plazmy, tedy společností Diag Human, podat odvolání proti arbitrážnímu rozsudku z roku 2008 na základě pověřovací listiny s upraveným datem.

„Přiznám se, že nevím, v čem ta antedace má spočívat. Protože pana Petra Posledního pověřili zastupováním v případu za Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v roce 2006 a já si pamatuji, že v tom roce 2008, kdy jsme spis dávali dohromady, tak takhle ty bylo již připraveno ÚZSVM, takže o nějaké antedataci nemůže být ani řeč. To je nesmysl," vysvětlil ráno našemu serveru právník.

„Řešila se tehdy nedostupnost pana ředitele Miloslava Vaňka. Pan náměstek měl od něj zmocnění už z roku 2006, tak ho mohl použít i v roce 2008," přiblížil "problém" šéf právního oddělení  i pro agenturu Mediafax.

Poslední vývoj:

Společnost Diag Human se státem vede arbitráž, neboli rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitímní i částečný rozhodčí nález, a to vždy rozhodčím senátem v novém složení. Podle informací ParlamentníchListů.cz má v září soud rozhodovat o jmenování druhého rozhodce do přezkumného senátu.

Odvolání pro francouzský soud je již připravené

Kauza však byla před časem zamotána tím, že Diag Human se obrátil na soudy ve Vídni a v Paříži, aby rozhodly o návrzích na exekuci majetku českého státu. Firma si tak chce údajně vzít to, co jí patří. A to i přesto, že spor není dosud pravomocně ukončen.

Soud ve Vídni pak v květnu rozhodl o zabavení dvou obrazů a plastiky, které do Rakouska zapůjčily zdejší galerie. Česko se ale proti tomu odvolalo a uspělo. Diag pak proti tomu podal také odvolání. Česko na to podalo námitku.

„Očekáváme rozhodnutí v Rakousku někdy v průběhu září," podotkl k tomu Kotris. Podle něj ministerstvo zdravotnictví podalo odvolání proti rozhodnutí pařížského soudu tento týden ve čtvrtek a to prostřednictvím advokáta Anthony Van Hagena, kterého si v Paříži kvůli sporu najalo.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …