V Praze lidem klesly platy. Přesto jsou o třetinu nad národním průměrem

07.08.2011 7:04

V Praze jako v jediném kraji klesla průměrná hrubá mzda o téměř dvě procenta. Pořád ale zůstává nad národním průměrem o celou třetinu. Lidé zaměstnaní v Praze pobírají v průměru 30 tisíc korun měsíčně. Píše o tom server prvnízprávy.cz.

V Praze lidem klesly platy. Přesto jsou o třetinu nad národním průměrem

Snížení mzdy v Praze se snížil rozdíl mezi hlavním městem a platově nejhorším regionem, čímž je Karlovarský kraj. Lidé zde v prvním čtvrtletí brali průměrně 19 931 korun.

Nejvíce pobírají lidé v peněžnictví a pojišťovnictví

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) popisuje ve své Zprávě o základních tendencích příjmové a výdajové situace domácností ČR platovou situaci také v dalších krajích. Na Zlínsku si lidé polepšili o 3,7 procenta, na Královéhradecku o 3,3 procenta, na Olomoucku o 3,1 procenta a na Liberecku o 3 procenta. Informuje o tom server prvnízprávy.cz. 

Největší platy pobírají zaměstnanci v peněžnictví a pojišťovnictví. Tady je průměrná mzda více jak dvojnásobná oproti národnímu průměru. Jedná se o 53 043 korun. Vysoké mzdy mají také lidé v oborech informatiky a komunikací nebo výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla.

Nejnižší průměrná mzda, kolem 12 400 korun, je v odvětví ubytování, stravování a pohostinství. V administrativě, podpůrných činnostech, zemědělství, lesnictví a rybářství byl plat průměrně 16 500 korun.

Nominální mzdy rostly nejpomaleji od roku 2000

Největší propad platů postihl zaměstnance veřejné správy a obrany. O tři procenta byl snížen plat profesním, vědeckým a technickým činnostem. Pracovníkům v kultuře a zábavě klesly platy přibližně o dvě procenta.

V prvním čtvrtletí rostly nominální mzdy nejpomaleji od roku 2000. V podnikatelské oblasti se platy zvyšovaly, ale ve veřejném sektoru klesly. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda byla 23 144 korun. Meziročně narostla o necelou pětisetkorunu.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…