Čeští dopravci už studentům nedopřávají stejné slevy jako dřív

07.08.2011 7:53

Čeští studenti nedostávají od dopravců slevy na jízdné. Firmy výhodné jízdné ruší nebo si kladou přísné podmínky pro jejich dosažení. Platí to pro cestování autobusem i vlakem. Podle serveru aktuálně.cz cestují studenti v Česku nejdráže v Evropě.

Čeští dopravci už studentům nedopřávají stejné slevy jako dřív

Student si musí zažádat o žákovskou kartu, pokud chce jezdit autobusem se slevou. Průkaz stojí kolem 40 korun a platí jeden rok. Vysokoškoláci mají slevu maximálně 75 procent, ale její výši si nastavují autobusové společnosti samy.

Student dostane slevu jen na cestu z domova do školy

„V tomto případě se jedná o státní dotaci na dojíždění studentů z místa bydliště do místa studia," řekla serveru aktuálně.cz vedoucí ČSAD Praha holding Klára Bachová.

Student si musí pro žákovský průkaz opatřit fotografii, nechat si kartu potvrdit na studijním oddělení a poté dostat razítko od dopravce. Podle Bachové je taková administrativa nutná, protože studenti systém dříve zneužívali a pořizovali si karty na více tras.

„Proč a pro koho ta sleva je? Pro studenta, který jede někam na výlet? Proč má být student zvýhodňován oproti ‚normálnímu‘ člověku, když oba využívají stejných služeb?" ptá se Bachová na serveru aktuálně.cz.

V zahraničí mají studenti podmínky často mnohem lepší. Ve Finsku mohou například cestovat po celé zemi za polovinu ceny a slouží jim k tomu jediná karta. V Litvě, Lotyšsku a Estonsku dávají autobusoví dopravci až poloviční slevy na kartu ISIC.

Stejné nebo horší podmínky než v Česku pro cestování autobusem mají pouze studenti v Bulharsku, zde mají slevu 10 až 25 procent, nebo v Turecku, kde dopravci nabízejí slevy nepravidelně a maximálně 10 procent.

ČD nabízí studentům slevu 25 až 50 procent

Studenti v Česku mají dražší také cestování vlakem než například v severských zemích, kde platí stejné podmínky jako pro jízdu autobusem. V Maďarsku a Bulharsku je sleva na vlak poloviční. Stačí se prokázat studentskou kartou univerzity nebo ISIC. Nejvstřícnější je ke studentům Nizozemsko, kde je možné cestovat zcela zdarma a o víkendech za 40 procent původní slevy.

České dráhy nabízejí žákovské jízdné za polovinu původní ceny nebo slevy na předplacenou kartu IN 25 nebo IN 50. První karta za 330 korun, tedy třetinu původní ceny, platí po dobu tří let a studenti na ní dostanou slevu 25 procent. Druhá karta stojí po slevě 1330 korun, platí rok a student na ní dostane 50procentní slevu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…