Kůrovec rozděluje názorovou jednotu stran

07.08.2011 10:46

Lýkožrout smrkový nezpůsobil jen kácení stromů na Šumavě, proti kterému protestují ekologičtí aktivisté, nakousal také názorovou jednotu v politických stranách. Na stranické rozepře upozorňuje server lidovky.cz.

Kůrovec rozděluje názorovou jednotu stran

O kácení stromů v oblasti Ptačího potoka na Šumavě, kde je kůrovcem zasaženo nejvíce stromů, se vedou největší spory v sociální demokracii. Její předseda Bohuslav Sobotka se v úterý zastal ekologických aktivistů, kteří do místa kácení chodí protestovat.

Sobotka podpořil aktivisty. Jeho kolegové jsou ale pro vykácení stromů

Podle Sobotky nezvládl situaci ani ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) ani ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský a přirovnal policejní zásah proti aktivistům k represím 17. listopadu 1989.

SLEDUJEME téma Boj o Šumavu

Proti tomu se postavil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). Ekoaktivisty označil za „trapné námezdní herce s amatérskými výkony, kteří přivazováním se ke stromům porušují zákony" a vyjádřil podporu řediteli Stráskému.

Podle zjištění serveru lidovky.cz nesdílí většina sociálních demokratů názor svého předsedy. Vyčítají mu třeba jeho cestu na Šumavu, kterou podnikl v době, kdy byl jihočeský hejtman Zimola v zahraničí. Nevzal s sebou ani senátorku za Šumavu Jiřinu Rippelovou, která je v otázce kůrovce dlouhodobě na straně ředitele Stráského.

"Sobotka s podporou ekoaktivistů šlápl vedle a ví to moc dobře. Ve skutečnosti je skoro celá ČSSD pro kácení, kromě jedné úzké skupiny. Sobotka se v tomhle nechává příliš ovlivnit "levicovými intelektuály" typu Lukáše Jelínka. Měl svá slova každopádně konzultovat s grémiem," prozradil v sobotu zdroj LN z ČSSD.

Názorově rozdělená je také TOP 09

Zda je potřeba kácet nebo ne, neví jednoznačně ani TOP 09. Odborník na ekologii a předseda expertní komise pro životní prostředí Bedřich Moldan (TOP 09) prohlásil, že fandí ekoaktivistům. Předseda strany Karel Schwarzenberg zase spor označil za „pseudonáboženskou válku, ve které jedna strana nechce naslouchat druhé".

Pro kácení se naopak vyslovil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. "Starostové a nezávislí, jejichž jsem předsedou, jsou o něco větší přátelé kácení. Jsme přesvědčeni, že lidé na Šumavě tam nejsou pro národní park, naopak národní park je tam pro ně," řekl pro LN.

Všichni politici by ale rádi měli vypracovaný zákon o Šumavě, kde by byla jednoznačně vymezena místa kácení.

Související:

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …