Dobeš bere další peníze školníkům, kterým je už jednou vzal

07.08.2011 11:27

Ministr školství Josef Dobeš (VV) hodlá vzít pět procent z platů školníků, kuchařek a sekretářek. Dobeš totiž učitelům slíbil peníze, ale musí si je půjčit jinde. Jedná se až o 700 milionů korun. Stát přitom školníkům a dalším snížil platy už v lednu o deset procent.

Dobeš bere další peníze školníkům, kterým je už jednou vzal

Školníci, kuchařky a sekretářky si vydělají 13 až 15 tisíc korun hrubého. Podle serveru Reflex.cz jim Dobeš vezme kolem sedmi set korun, což vzhledem k svému platu velmi pocítí.

Dobeš jedněm platy zvýší, druhým sníží

Ministr školství chce ušetřit přes 80 milionů korun tím, že zruší takzvané pastelkovné pro prvňáky a zmenší investice do oprav fasád.

„Upadlá omítka se zamete a počkáme na lepší časy. Za komunistů jsme neměli nové fasády ani na prestižních památkách a hned vypadaly namátkověji. Pokud jde o PR, tak tohle opozice omlátí vládě o hlavu," píše novinář Jan Jandourek na serveru reflex.cz.

Stát totiž vybral málo peněz na daních, hrozí velký deficit, jsou proto třeba další škrty. Podle liberálních politiků je to fraška, protože vláda „rozpočtové odpovědnosti" stejně chystá deficit přes sto miliard korun. Socialisté zase poukazují na zbídačování nejchudších nebo středních vrstev.

Vláda nedokáže vysvětlovat své kroky a lidé jí nevěří

Podle Jandourka vydrží lidé hodně, pokud věří, že to má smysl. Stát se ale nepokusil lidi nijak přesvědčit. Místo toho se v médiích psalo o odměnách pro papaláše na ministerstvu vnitra a školství nebo rozházených miliardách za armádní zakázky.

Díky tomu ale sbírají u voličů body lidé jako Jana Bobošíková, jejichž užitek je podle Jandourka nulový ve srovnání s prací školníků a kuchařek.

Podle Jandourka bude příští vláda ještě horší než tahle, a proto by radil lidem nakoupit si zlato, které svou hodnotu na trzích neztrácí. 

Dobeš se úplně zbláznil, děsí se Chládek

„Ministr Josef Dobeš se v tomto týdnu snad definitivně zbláznil, když oznámil, že chce plošně snížit - už tak velmi nízké - platy nepedagogů o celých pět procent a vzít vysokým školám miliardu, aby měl na platy učitelů," napsal senátor za ČSSD Chládek na svém profilu na ParlamentníchListech.cz.

Podle stínového ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) přispěje Dobešův krok k zhoršení už tak velmi husté atmosféry v pracovních kolektivech na školách. Učitelé si podle něj zaslouží zvýšení platů, ale ne na úkor nepedagogických pracovníků.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…