Policie se dopouští bezpráví, zlobí se Český helsinský výbor

07.08.2011 14:19

Český helsinský výbor ostře zkritizoval českou policii za její zacházení s ekologickými aktivisty na Šumavě. Podle názoru výboru policie hájí stav bezpráví. Jeden policista prý záměrně opakovaně dusil jednoho účastníka blokády přivázaného ke stromu a sypal mu za krk mravence.

Policie se dopouští bezpráví, zlobí se Český helsinský výbor

Český helsinský výbor se zastal ekologických aktivistů, kteří se snaží bránit kácení stromů v Národním Parku Šumava. Podle názoru výboru je třeba k podobnému kácení získat patřičné výjimky a ty dřevaři zatím nemají. Z toho podle výboru plyne, že policisté, kteří aktivisty odvádějí, se dopouštějí bezpráví. Informuje o tom server Týden.cz.

"Policie se tedy smiřuje s protiprávním stavem, že v prostoru, kde se aktuálně bez přerušení kácí, se nacházejí osoby, jež se ještě nepodařilo z území vypudit," uvedl výbor.

Policejní hrubost nahrává těžařům

Členové Českého helsinského výboru získali navíc svědectví několika aktivistů, z jejich výpovědí vyplývá, že se policie, která údajně jedná v zájmu ochrany života aktivistů, dopouští hrubostí a neváhá sáhnout ani k velmi bolestivým donucovacím prostředkům ve snaze aktivisty vyhnat z prostoru těžby.

Podle výboru policista záměrně opakovaně dusil jednoho účastníka blokády přivázaného ke stromu a sypal mu za krk mravence. Zásah policie vedl také k tomu, že němečtí aktivisté, kteří přijeli svým českým kolegům na pomoc, už raději odjeli domů. Původně měli na místě setrvat až do pondělí, ale raději se českým ochráncům zákona uklidili z cesty.

Související:

Aktivisté na Šumavě zůstávají. Ráno zatarasili cestu

Válka o Šumavu na vlastní oči: Riskantní akce málem skončila smrtí

Šumava podle rozhlasu: Na ekologické aktivisty zavolali hasiče

Šumava má další skandál. Pomník pohraničníka opět stojí

Mrtvá Šumava potřebuje důkladný plán, vzkazuje Chalupa

Zelení: Šumava v ohrožení. Podporujeme blokádu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …