Rozhlas: Rozhodčí soud pro zdravotnictví ještě neřešil jediný případ

08.08.2011 12:27

Přestože Rozhodčí soud pro zdravotnictví funguje už několik měsíců, prozatím neřešil jediný spor. Upozorňuje na to Český rozhlas.

Rozhlas: Rozhodčí soud pro zdravotnictví ještě neřešil jediný případ

Rozhodčí „zdravotnický" soud by měl rychleji - dokonce do několika týdnů - a levněji řešit spory nemocných s lékaři a se zdravotní pojišťovnou. Pacient se například na takový může obrátit na rozhodčí soud, například když mu v nemocnici odmítnou poskytnout drahou biologickou léčbu s tím, že na ni nemají peníze.

Pacienti můžou ale podle ministerstva zdravotnictví soud kdykoliv kontaktovat.„Podíleli jsme se na výběru prvních 18 rozhodců, znalců v oblasti zdravotnického práva a rozhodčího řízení. Tito rozhodci byli vybráni a nyní přijímají na rozhodčím soudu podání pojištěnců na řešení sporů právě prostřednictvím Rozhodčího soudu," informoval pro rozhlas náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Jenže lidé nemají často povědomí, co všechno potřebují k tomu, aby se na takový soud obrátili.

„Především si pacient musí opatřit dokumenty, výpisy ze své zdravotnické dokumentace, které prokazují, že skutečně trpí nějakou určitou nemocí, že potřebuje léčbu, byť je ta léčba nákladná a že mu ta léčba byla smluvním zdravotnickým zařízením odmítnuta a jeho zdravotní pojišťovna se postavila odmítavě k vyřízení jeho dotazu, kde tu péči může čerpat," vysvětlil právník Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců

Znamená to vzdát se soudního sporu

Rozhodčí soud pro zdravotnictví je společný projekt ministerstva zdravotnictví, Platformy zdravotních pojištěnců a Hospodářské komory. Měl by umožnit rychleji a levněji řešit spor nemocných s lékaři a zdravotními pojišťovnami. Tyto strany se ale musí na rozhodčím soudu s pacientem dobrovolně domluvit. Sdružení ambulantních specialistů před tím lékaře varuje.

„Přihlásit se k rozhodčímu soudu znamená vzdát se klasického soudního sporu. Vzhledem k tomu, jak se velmi obtížně definuje nárok pacienta, velmi komplikovaně probíhají soudy, bylo by nezodpovědné na straně kterékoliv strany volně souhlasit s tím, že by o tom nerozhodoval soud, ale nějaký volený rozhodčí soudce," doplnil předseda sdružení Zorjan Jojko.

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…