Uplácený asistent poslance Babáka promluvil. Doteď musel mlčet

08.08.2011 17:19

Asistent poslance Michala Babáka Šimon Stejkoza se stal terčem korupčního jednání. To je v tuto chvíli již známý fakt. Jak Stejkoza řekl ParlamentnímListům.cz, situace, do které se dostal po návštěvě nejprve tří "rádoby" podnikatelů, kteří mu nabídli úplatek, byla velmi nezáviděníhodná. "Pralo se ve mně to, jak se z domněnek a skutečností, jež jsou obtížně dokazatelné, dostat k faktům, abych mohl vše oznámit policii a nečelil tak poté následně obvinění z křivého nařčení."

Uplácený asistent poslance Babáka promluvil. Doteď musel mlčet

V posledních dnech však nastal zvrat. A policie musela v případě údajného pokusu o uplácení asistenta poslance VV Michala Babáka zatknout podezřelé dříve, než plánovala, řekl dnes ČTK Babák. Další podrobnosti poslanec neuvedl, s tím, že jde o "interní důvody" policie. Zdá se tedy, že případ nabírá prudký spád. 

Přitom jak asistent Šimon Stejkoza pro ParlamentníListy.cz v úterý dopoledne dodal, bylo mu jasné, že celou záležitost nesmí vědět hodně lidí - proto, aby mohlo probíhat nerušeně policejní vyšetřování a aby se věc neroznesla, nemedializovala dříve, než to může být naopak spíš ku prospěchu věci.

"Vše se událo v nevelkém časovém rozpětí poté, co se začalo ve společnosti i na politické scéně řešit údajné uplácení uvnitř Věcí veřejných. Každopádně, rozhodně to spolu nesouvisí. Jsem jen velmi rád, že se záležitost skutečně podařilo tak dlouho utajit. Poté, co jsem ohlásil věc policii a rozjelo se vyšetřování, řekl jsem o tom také svému nadřízenému, panu poslanci Babákovi. A tečka - nikomu jinému," řekl dále ParlamentnímListům.cz asistent Babáka Stejkoza.

Tečkou zdůraznil, že z důvodu utajení vyšetřování nepovažoval za přínosné událost oznámit vedení Věcí veřejných. "Oni nejsou přece vyšetřovacím orgánem, tak proč by se tak mělo dít?" vysvětlil své pohnutky Šimon Stejkoza. Podle něj vyšetřování však stále ještě běží, závěry učiněny nebyly, proto o bližších detailech není možné ještě hovořit.

Čtěte také:
VV: Pokus o zkorumpování asistenta poslance Babáka. Velmi amatérský

Nicméně v tuto chvíli je zřejmé, že Stejkoza jako asistent poslance Michala Babáka (má v tuto chvíli pozastavené členství ve VV) se v květnu stal terčem korupčního jednání několika osob. Byl mu totiž nabídnut úplatek v řádu desítek miliónů korun z předpokládaného objemu uvolněných prostředků ze státních i evropských fondů v řádu stovek miliónů. Za něj měl zajistit, aby poslanec Babák na ministerstvu školství prosadil přidělení prostředků právě žadatelům, kteří pokus o uplacení Babáka přes jeho asistenta zosnovali. Předmětem dotace mělo být zřízení a výstavba soukromé vysoké školy technického směru.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Amatérský pokus i diskreditaci?

Z oficiálně vydané tiskové zprávy Věcí veřejných pak vyplývá, že hned po prvním pokusu o kontakt se asistent Michala Babáka bezprostředně obrátil na Policii ČR a současně informoval svého nadřízeného poslance. Schůzky s korupčníky se pak již odehrávaly v režii specializovaného útvaru policie. V součinnosti s ní pak byly při schůzkách zajištěny elektronicky veškeré důkazy včetně první zálohové splátky ve výši 300 tisíc korun. Ta byla po převzetí odevzdána policii.

„Amatérský pokus diskreditovat poslance Babáka úplatkem přes jeho vlastního asistenta, navíc na půdě Poslanecké sněmovny, mi přišel skutečně nehorázný," uvedl k záležitosti asistent Michala Babáka Šimon Stejkoza. „Dále se k této věci nechci vyjadřovat, abych nenarušil probíhající vyšetřování," dodal Stejkoza.

„Oceňuji osobní integritu i odvahu mého asistenta při řešení celé záležitosti. Je dobře, když člověk ví, že se na své nejbližší spolupracovníky může spolehnout." „Stejně tak oceňuji profesionalitu policejních orgánů, zvláště pak příslušníků Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality," dodal. Podle něj není zcela jasné, zda šlo skutečně o pokus jej zkorumpovat, či zda to nebyla provokace. „Bez ohledu na účel korupční aktivity jsem rád, že se prokázalo, že naše strana i její spolupracovníci to s bojem proti korupci myslí vážně," uzavřel Babák.

Čtěte také:
Babák nanosil do banky přes 11 milionů. Bude stíhán

Poslanec ještě prozradil, že véčkaři plánovali vydat k celému případu tiskové prohlášení až ve chvíli, kdy policie podezřelé zatkne. Původně to mělo být tedy až v tomto týdnu, nakonec ho ale pod tíhou okolností bylo rozeslané již v sobotu.

Vše bylo urychlené, mimo plán, bylo třeba rychle jednat

Slova Michala Babáka následně v úterý potvrdila i mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká, nechtěla však z taktických důvodů uvádět podrobnosti. "Museli jsme zareagovat na aktuální vývoj situace," řekla.

Stejkoza se podle Babáka setkával s trojicí mužů, kteří mu úplatek nabídli a přitom spolupracoval s policií. V této souvislosti proto policie již obvinila z uplácení tři liberecké podnikatele, přičemž jedním z nich je bývalý liberecký zastupitel za ODS Jiří Zeronik.

Podle informací televize Nova jsou prý dalšími dvěma podezřelými Josef Šlechta a Milan Hnilica. Zeronik je mimo jiné předsedou správní rady obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany, která se v Liberci chystá rekonstruovat zchátralý kostel sv. Máří Magdalény. V něm by mělo sídlit centrum pro podporu využití tohoto druhu energie. Obnova má být z podstatné části financována z evropských fondů. Šlechta je ve stejné organizaci předsedou dozorčí rady a v dnešní liberecké příloze MfD potvrdil, že byl obviněn stejně jako Zeronik. Třetí z mužů je podle předběžných informací listu lobbista.


Spojuje je zájem o konkurzní mafii, znají se devět měsíců

Babák se prý se Stejkozou seznámil zhruba před devíti měsíci, neboť je prý spojuje společný "zájem" o problematiku takzvané konkurzní mafie. "A protože máme společnou věc, tak jsem ho vzal jako asistenta právě pro tyto záležitosti," vysvětlil Babák. Stejkoza podle něj zastává funkci přísedícího u soudu. V minulosti údajně strávil mnoho let v Africe, převážně v Súdánu, kde pracoval pro humanitární organizace.

Škárka: Je to vykonstruované

Poslanec Jaroslav Škárka (dříve VV) však soudí, že je případ údajného korupčního pokusu vykonstruovaný. Jeho účelem prý může být odvedení pozornosti od kauzy Babákových osobních financí nebo od úplatkářské aféry kolem předsedy poslanců VV Víta Bárty a Škárky, které policie žádá vydat ke stíhání.

"Asistent pana Babáka nemá tu moc něco prosadit," řekl ČTK bývalý první místopředseda VV Škárka. Rozhodovací proces ve straně jde podle něho spíše od Bárty k poslancům a člověk, jenž by se snažil uplatit poslancova asistenta, by obrazně házel peníze z okna. "Připadá mi to skoro stejně absurdní, jako by se někdo snažil ovlivnit mého psa, abych podle jeho názoru hlasoval," dodal Škárka, který byl z VV vyloučen při jarní vládní krizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…