Rekordní sledovanost zpravodajství ČT. Když bude exšéf Novy ředitelem

08.08.2011 20:46

Za velkého favorita na místo generálního ředitele České televize je pokládán bývalý šéf Novy Petr Dvořák. Ten se netají tím, že v případě vítězství ve výběrovém řízení, by sáhl ke změnám ve zpravodajství, které v nynější podobě jen slepě kopíruje komerční stanice. A zatímco u některých pořadů by na sledovanost nehleděl, u hlavního zpravodajství by měl ambici oslovit maximální počet diváků.

Rekordní sledovanost zpravodajství ČT. Když bude exšéf Novy ředitelem

Ještě dva týdny mohou podávat zájemci své přihlášky do výběrového řízení na místo generálního ředitele České televize. Na post po odstupujícím Jiřím Janečkovi si brousí zuby především bývalý šéf TV Nova Petr Dvořák, který je považován za nejvážnějšího kandidáta. V online rozhovoru pro iHNed.cz přiznal, že ho řízení veřejnoprávní televize láká i proto, že jde o mnohem komplexnější zadání než v komerční televizi.

I když ze svého projektu, který chce představit Radě ČT, nechtěl pochopitelně moc prozradit, přesto uvedl, že není spokojen s úrovní veřejnoprávního zpravodajství. „Nevytváří alternativu komečním stanicím, ale slepě je kopíruje. Místo aby vysílalo události, které jsou důležité, snaží se stejně jako komerční televize hledat spíše atraktivní a zábavná témata," kritizuje Dvořák podobu zpravodajství.

SLEDUJEME téma volba nového šéfa ČT

Méně zábavná komerce? To je jen klišé

To mediální odborník a bývalý generální ředitel veřejnoprávního Českého rozhlasu Vlastimil Ježek nemá pocit, že se zpravodajství ČT zabývá stejnými tématy jako komerční televize. „To, že Česká televize vysílá ve zpravodajství totéž jako komerční televize, jen méně zábavně, je klišé, které se nezakládá na pravdě," říká pro ParlamentníListy.cz Ježek.

Při hodnocení zpravodajství ČT je podle dalšího mediálního odborníka Karla Hvížďaly třeba rozlišovat mezi večerními Událostmi a nočním pořadem Události a komentáře. „Události a komentáře jsou zpracovávány fundovaně, je za nimi vidět kvalitní příprava. Naopak v hlavním zpravodajském pořadu se jde málo do hloubky, témat by proto mělo být méně," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

Víc než sledovanost by ČT měla zajímat zpětná vazba od odborníků

Možný budoucí šéf České televize Dvořák by ani ve veřejnoprávním médiu nerezignoval na sledovanost, která je ukazatelem úspěšnosti komerčních televizí. „Jako konkrétní příklad pořadu, kde sledovanost má svůj smysl, bych uvedl zpravodajské Události, kde by ČT měla mít ambici oslovit maximální množství svých diváků. To by ale musela změnit i formu tohoto pořadu," tvrdí bývalý ředitel TV Nova.

„Víc než sledovanost by se měl hodnotit výběr témat, jejich řazení, a to, zda jsou zásadní. To je mnohem důležitější. Sledovanost zajímá hlavně politiky, že je na Nově uvidí ve zprávách čtyřikrát víc lidí než v Událostech," namítá Ježek. Víc než čísla sledovanosti by mělo Českou televizi zajímat a k tomu by měla také vynakládat úsilí, aby získávala zpětnou vazbu od odborné veřejnosti.

U Moravce by neměli být politici. Komentují sami sebe

Vyhýbavě reagoval Petr Dvořák na dotaz, zda ve vysílání České televize zůstanou i nadále Otázky Václava Moravce. „Pořad tohoto typu na veřejnoprávní obrazovku jednoznačně patří. Jeho dramaturgie by se měla vyvíjet podle moderních trendů i podle vývoje situace ve společnosti," vyjádřil se hodně neurčitě.

To Karel Hvížďala je přesvědčen, že OVM potřebují změnu. „Na rozdíl od západních televizí jsou v tomto pořadu politici, místo aby tam byli analytici. Neexistuje dělba rolí. Politik má politiku dělat, proto patří do zpravodajství. Neměli by komentovat sami sebe," upozorňuje mediální odborník pro ParlamentníListy.cz na absurdnost výběru hostů nedělního diskusního pořadu na ČT.

Dobývání otevřených dveří. ČT patří k nejdůvěryhodnějším

Vlastimil Ježek je navzdory zaznívajícím výhradám vůči Václavu Moravcovi přesvědčen, že lepší moderátor podobného typu diskusních pořadů nevyrostl. „Mezi hosty bych ale ubral politiků a naopak přidal odborníky z akademické obce, jak je zvykem třeba v Německu. I když u nás takovou pozici akademici nezískali," uvědomuje si bývalý ředitel Národní knihovny, že by to pořadu zcela jistě ubralo diváky.

Exšéf Novy prohlašuje, že stejně jako přetvořil Novu na nejsledovanější televizi, tak by chtěl přetvořit Českou televizi na nejdůležitější, nejkvalitnější a nejdůvěryhodnější televizi pro diváky. Podle Ježka všechna ta adjektiva „nej" patří spíš do Guinessovy knihy rekordů. „Ze všech výzkumů na toto téma vyplývá, že veřejnoprávní Česká televize i Český rozhlas patří dlouhodobě mezi nejdůvěryhodnější, tak nevím, kde se vzal základ tohoto výroku," podivuje se Ježek.

Dvořák umí vyjít politikům vstříc

Mediální expert Hvížďala má z mediálních výstupů o Dvořákovi dojem, že mu jde jako vystudovanému ekonomovi především o peníze, což zdaleka není hlavním posláním veřejnoprávního média. Z dosud známých kandidátů by upřednostnil Alenu Müllerovou, šéfdramaturgyni vývoje ČT, které nechybí odborné vzdělání ani patřičná praxe.

„Mám ale obavy, že politici si nadirigují Petra Dvořáka, který jim vyšel vstříc už na Nově, když zrušil pro ně tak nepříjemný pořad Na vlastní oči Pepy Klímy a Janka Kroupy," myslí si Hvížďala. To, že jsou rady stavěné na politickém klíči, si uvědomuje i Vlastimil Ježek, který se proto nechystá, že by po šéfování veřejnoprávního rozhlasu zkusil i televizi. „Já jsem naprosto neprůchodný," nepochybuje signatář výzvy Děkujeme, odejděte!

K věci:

Ředitel ČT Janeček v ohrožení. Nahradit ho může exšéf Novy

Je to celé divné. Politici o odchodu Janečka a volbě nového šéfa ČT 

TV Nova chce získat Moravce. Dala nabídku a čeká 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…