Na pochod gayů se chystá na sedm tisíc jinakých

09.08.2011 19:58

Festival Prague Pride vyvrcholí sobotním pochodem asi 7000 lidí, jak odhadují organizátoři. „Průvod hrdosti“, jak by se dala akce překládat, ale vadí hlavně konzervativním skupinám, reprezentovaným například iniciativou D.O.S.T. s Ladislavem Bátorou v čele.

Na pochod gayů se chystá na sedm tisíc jinakých

Premiér Petr Nečas zdůrazňuje, že názory personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory a iniciativy D.O.S.T. nejsou názory České republiky. Také Bátoru napomenul, že státní úředník se nemůže chovat aktivisticky.

SLEDUJEME TÉMA HÁJEK A HOMOSEXUÁLOVÉ

Prague Pride bude přehlídka sexuálních menšin. Konzervativcům, kteří organizují jako protiváhu „Pochod pro rodinu", ovšem vadí. Mezi odpůrce patří kromě Bátory i prezidentův vicekancléř Petr Hájek, za něhož se postavil i Václav Klaus. Ten také odmítl podporu festivalu, kterou vyjadřují pražští velvyslanci několika zemí, a označil ji za „bezprecedentní krok".

Související: Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS, zuří Hájek

"Jsme svobodná demokratická země, kde každý může hlásat svoje názory, pokud jsou v souladu se zákonem. Budu přitom odmítat jakékoli snahy o umělé dělení společnosti, ať už z jakékoli strany," uvedl na obhajobu Prague Pride premiér Nečas.

Pořadatelé akci považují za nepolitickou a bez ideologické agendy. "Slovo deviant je bez ohledu na to, co říká slovník nebo co si myslí prezident, vnímáno ve společnosti jednoznačně negativně. Pro některé skupiny může být snadnou záminkou k ospravedlnění, ba podnícením k vyvolání konfliktu," reagovali organizátoři na některé výroky právě vicekancléře Hájka. Z bezpečnostních důvodů ale už zrušili středeční „večírek naháčů" a v metropoli bude během týdne více příslušníků policie.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…