To by čeští velvyslanci neudělali, hájí se Klaus. Ale udělali

09.08.2011 20:49

Prezident Václav Klaus kritizuje podporu pochodu homosexuálů a označil ji za „bezprecedentní krok“. Nelíbí se mu především, že tak dělají představitelé zahraničních ambasád v Praze. Přitom to samé dříve udělala i česká velvyslanectví v cizích zemích.

To by čeští velvyslanci neudělali, hájí se Klaus. Ale udělali

Václav Klaus v pondělí prohlásil, že si nedovede představit, že by něco podobného udělali i čeští velvyslanci v cizích zemích. Přitom právě festivaly sexuálních menšin česká velvyslanectví dříve podporovala, jak píše server Aktuálně.cz.

SLEDUJEME TÉMA HÁJEK A HOMOSEXUÁLOVÉ 

Prezident Klaus tedy kritizuje něco, co samo Česko také dělá. Například podpořilo spolu s dalšími zeměmi letošní Baltic Pride, která se konala v Estonsku, nebo maďarskou přehlídku Budapest Pride. "U příležitosti šestnáctého ročníku festivalu Budapest Pride vyjadřujeme naši podporu a solidaritu s lesbickými, gay, bisexuálními a transgender komunitami v Maďarsku," stojí ve společném prohlášení ze 17. června.

Související: Klaus: V mých názorech týkajících se pochodu gayů mě podpořil arcibiskup Duka

"Prohlášení velvyslanců - které, jak jsem se i od několika z nich dozvěděl, ani nečetli - považuji za bezprecedentní krok, jaký nikdo z nás nepamatuje. Nedovedu si představit, že by si jakýkoli náš velvyslanec dovolil formou petice zasahovat do vnitropolitické diskuse v jakékoli demokratické zemi světa," stojí nyní ve vyjádření prezidenta Klause. Třináct diplomatů včetně těch z USA nebo Velké Británie totiž vyjádřilo podporu Prague Pride.

Podobně jako Klaus vyjádřil tyto kroky cizích velvyslanců za „kontraproduktivní a zbytečné" i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Zároveň zdůraznil, že práva sexuálních menšin ale nikdo nepopírá.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…