Úřad za miliardy měl šetřit peníze. Bude asi odložen

10.08.2011 8:16

Úřad Jednotného inkasního místa (JIM) za téměř tři miliardy měl ušetřit pracovní místa pro dva a půl tisíce úředníků. Podle studie proveditelnosti bude zřejmě jeho výstavba odložena o rok.

Úřad za miliardy měl šetřit peníze. Bude asi odložen

Měl to mít hlavní trumf daňové reformy. Úřad Jednotného inkasního místa (JIM) má sjednotit výběr daní a pojistného. Fungovat měl začít od roku 2013, podle nové studie se ale jeho výstavba nestihne. Stát bude tři miliardy korun a uspoří 2,5 tisíce pracovních míst ve veřejné správě.

Studie proveditelnosti, kterou finalizuje poradenská společnost Deloitte, vládě doporučuje s ostrým startem úřadu o rok počkat.

"Názor Deloitte k datu 2013 je velmi rezervovaný, ale nechci předjímat," připustil pro MF Dnes Ladislav Minčič, náměstek ministra financí pro daně. "Máme zadání udělat vše pro to, aby JIM mohlo být spuštěno k 1. lednu 2013," zdůraznil.

  • SLEDUJEME téma: rozpočet 
  • SLEDUJEME téma: DPH

    Málo času na provázání sítí

    Hlavním důvodem zpoždění je krátká doba pro vybudování celé nové infrastruktury pro správu odvodů a provázání informačních sítí. Bude třeba vybrat dodavatele pro software i pro technické vybavení.

    Analytici Deloitte odhadli, že zřízení JIM vyjde na tři miliardy korun. Úřad by měl fungovat místo současných finančních úřadů, měly by se zredukovat i ostatní úřady vybírající sociální, nemocenské a zdravotní pojištění. Ty by mělo ušetřit 2 500 pracovních míst.

    Podle deníku by se tak ročně ušetřila miliarda korun. Odbory jsou proti."Skončí na úřadě práce, takže se neušetří," má obavy Miroslav Jára z Asociace samostatných odborů.

    JIM není projekt Nečasovy vlády. Materiál ke sloučení správy daní a pojistného vznikl na ministerstvu financí již v roce 2006. Přiznání k odvodům mají být předkládána na společném formuláři a platby budou odváděny na jeden účet.

    Dále čtěte:
    Daňová reforma Kalouska? Podnikatele dostane do hrobu, tvrdí Mládek
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: ann

    Andrej Babiš byl položen dotaz

    dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

    viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

    16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

    V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…