Uhl o Bátorovi a spol.: Fundamentalistů naštěstí ubývá

10.08.2011 9:51

Proti nekritickému vnímání společnosti jen jako etnického národa, uplatňování tradičních katolických zásad a konzervatismu staré školy se v komentáři pro deník Právo postavil Petr Uhl. Jde o reakci na obhajobu personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory z úst resortního šéfa Josefa Dobeše.

Uhl o Bátorovi a spol.: Fundamentalistů naštěstí ubývá

Ministr školství Josef Dobeš se opakovaně zastal personálního šéfa svého úřadu Ladislava Bátory. A jeho kritikům naposledy vzkázal: „Opravdu vám tolik vadí, že pan Bátora má kladný vztah k národu, že je zásadovým člověkem římskokatolického vyznání a národním konzervativcem staré dobré školy?"

Tuto otázku považuje komentátor Práva Petr Uhl u sebe za opodstatněnou. „Nekritické vnímání společnosti jen jako etnického národa, uplatňování tradičních katolických zásad a konzervatismus staré školy mi jako marxistovi a radikálně protistalinskému socialistovi ještě dnes hodně vadí," odpovídá za sebe Uhl.

SLEDUJEME TÉMA HÁJEK A HOMOSEXUÁLOVÉ

Bátora uplatňuje své národovectví i ve své funkci

Přitom katolíky a křesťany vůbec se naučil respektovat a mnozí se už od šedesátých let stali jeho přáteli a soudruhy v boji za lidskou důstojnost a lidská práva třeba i v Chartě 77. Ale otevřeně nedemokratické, konzervativní pojetí křesťanství, které cítí od Romana Jocha, Marka Bendy, Petra Hájka či Ladislava Bátory, nemůže nechasit bez hlasitých protestů.

Zatímco ale Marek Benda je zvolen občany, ti další při veřejném šíření svého životního postoje zneužívají svého úředního postavení. „A dnes je problém v tom, že Ladislav Bátora přirozeně uplatňuje své národovectví a konzervativní katolicismus nejen při výběru výše postavených zaměstnanců ministerstva a jeho mnoha zařízení, ale sám se účastní i tvorby koncepcí vzdělávání," upozorňuje Uhl.

To přece není hřích, hřeší-li se tajně

A jistě tak, aby bylo vzdělání národovečtější, konzervativnější a více založeno na tradičních hodnotách 19. století. „Bude vlastně přípustné, v duchu Petra Hájka z Hradu, aby české děti učili sexuální ´devianti´? Tedy, říká krajní pravice, ať takoví jsou, ale ať svou ´nemoc´ skrývají," píše komentátor.

Podle něj jsou někteří katolíci (i muslimové) svatoušky a platí o nich stále Molierova ironie, že to přece není hřích, hřeší-li se tajně. „Naštěstí těch fundamentalistických ubývá, přibývá svobody a s ní i liberální věřící," domnívá se Uhl.

K věci:

Ministr J. Dobeš: Pan Bátora je svědomitý člověk, katolík, národovec a konzervativec  

Chládek (ČSSD): Bátora nemá na ministerstvu školství co dělat 

Bátora napsal Eisenovi. Nesouhlasí s jeho podporou pochodu gayů 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …