Děsivý stav policie, hrozí se exnáměstek ministra vnitra Fendrych

10.08.2011 12:53

Nad řáděním gangu složeného z expolicistů a policistů se pozastavuje bývalý náměstek ministra vnitra Martin Fendrych. V komentáři pro MF Dnes pokládá za neuvěřitelné, že mohl fungovat dvanáct let, a proto se zamýšlí, v jakém stavu policie u nás nyní je. Za pozitivní považuje, že vnitro má konečně ministr, který nesleduje zájem ODS ani ČSSD.

Děsivý stav policie, hrozí se exnáměstek ministra vnitra Fendrych

Policie stojí na rozcestí a věřit se jí vcelku nedá. Podle prvního polistopadového náměstka ministra vnitra Martina Fendrycha má tři zásadní problémy. První je její nedůvěryhodnost, protože nad ní bděli ministři ČSSD a ODS. „Vlivné politické strany nepřály odhalení korupčníků. Když vnitro řídil Stanislav Gross nebo Ivan Langer, vedení policie chyběla odvaha pohánět své lidi do akce," připomíná Fendrych v komentáři MF Dnes.

Druhým zásadním problémem je, že z policie postupně odcházeli kvalitní vyšetřovatelé a detektivové. „Uteklo mnoho slušných lidí. Odešli znechuceni. Příklad nejkřiklavější: rozpad antimafiánského útvaru (ÚOOZ). Po léta byl decimován socialistickými ministry, nakonec ho dorazil Ivan Langer z ODS," pokračuje Fendrych.

Sledujeme téma Policejní gang

Konečně ministr, který není ve vleku ČSSD nebo ODS

Dalším malérem policie je nedostatek peněz. Letos se její rozpočet smrskl o 4,7 miliardy korun. „Krutá rána s neblahými důsledky. Policista vyšetřuje nehodu, loupež. Jenže první, na co myslí, není to, že musí chytit pachatele, ale že nemá peníze, musí co nejméně jezdit autem a raději si neobjedná znalecký posudek," upozorňuje bývalý náměstek ministra vnitra.

Policie má poprvé po mnoha letech ministra, o kterém si může být jista, že nesleduje zájem ČSSD, ODS či jiné partaje. „Kdy to policie naposledy takhle jasně věděla? Tak před patnácti lety. Pak to bylo čím dál víc naopak: Na tenhle případ raději nesahejte, bude rozumnější ho nevyšetřit," myslí si Fendrych, že za ministra vnitra Jana Kubiceho vyšetřovatelé vědí, že nechce manipulace ani retuše.

Slušní policisté trpí a uvažují o odchodu

Aby ale policie mohla dobře fungovat, je potřeba se přizpůsobit finančním možnostem. V polovině devadesátých let se rozjela akce, jejímž smyslem bylo ušetřit, ale i jasně říct: toto je policajt, toto je ouřada. „Jenže v dalších letech nastalo opět zpolicejňování. V jedné kanceláři klidně dělají stejnou práci civilista a policista, přičemž ten druhý bere mnohem víc," uvádí Fendrych.

Cestou ven by proto podle něj bylo pseudopolicejní místa zrušit. Pak by šlo sbor zmenšit na nějakých 30 tisíc policistů. „Přesně popsat, co má policie dělat, jít tvrdě po zločincích v uniformě. To však předpokládá, že ministr vnitra nebude chránit maléry své strany. Nepomůže žádná generální inspekce, ale kvalitní inspektoři. Policie je momentálně v děsivém stavu. Slušní trpí a uvažují o odchodu. To musí skončit," žádá Fendrych.

K věci:

Chobotnice sevřela Česko. Gang policistů vydíral, padá jméno z ODS 

Vyšetřovatelé hledají svědky činnosti gangu policistů z Brna 

Série zatýkání prý není náhoda. Šíří se řeči kolem policejní inspekce 

Foto: policie.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…