Všechno lidem vezmou. Necháme je umírat hlady, strhal plán Drábka zlý muž VV

11.08.2011 8:45

Platební karty sociálních systémů, neboli takzvané sociální karty jsou neustálým předmětem sporů a politických třenic. Lidé, jichž se to týká, jsou rozhořčeni, ale jasno není ani v samotné vládní koalici. Místopředseda strany Věci veřejné Tomáš Jarolím, který situaci zná z terénu, má k těmto kartám velké výhrady.

Všechno lidem vezmou. Necháme je umírat hlady, strhal plán Drábka zlý muž VV

„Mám pocit, že se tyhlety věci dělají pouze s teoretickou znalostí," zlobí se Jarolím. Možná to podle něj nemusí být ze zlého úmyslu, ale teoretická znalost o sociálních dopadech, kdy se do toho vkládá tolik peněz a zasahuje to do tolika osudů, je podle něj příliš málo.

To máme kvůli exekutorům nechat lidi umřít hlady?

„Já s těmi lidmi dělám, a nejenom s těmi, jichž se to týká, ale také s úředníky a s terénními pracovníky," říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda VV. Právě od těchto lidí získává informace a argumenty o tom, jak to ve skutečnosti bude vypadat, jak se vytvoří účty.

„A ti všichni říkají to samé. Jak se vytvoří účty k té kartě, jak okamžitě na ty lidi nastoupí exekutor... Vždyť tady budeme mít statisíce lidí s velkými problémy. Vždyť 70 procent lidí, kteří pobírají dávky, mají problém s exekutorama. Z jednoho tisíce nebo patnácti set korun dluhu vzniká 23 tisíc exekuce. Co s tím budeme dělat?" ptá se Tomáš Jarolím. „To ty lidi necháme umřít hlady, nebo co? A my pro to ještě vytváříme systém," zlobí se Tomáš Jarolím.

Podle něj bychom nic nového ani vytvářet nemuseli, protože stávající systém by mohl fungovat. Podle něj je zapotřebí systém, který by to koordinoval a zastřešoval, ale to zatím také funguje. „Obecní úřady výborně komunikují s pracákem," dodává.

„Kde je ten důvod, proč to měníme? Abychom něco dělali? Proč neděláme věci, které jsou opravdu zapotřebí? Proč se třeba nezaměříme třeba na to, abychom opravdu nevypláceli dávky těm, kterým je vyplácet nemáme?" zlobí se Jarolím.

Kartou se zneužitá zabránit nedá

Právě zneužívání dávek je ale nejsilnějším argumentem těch, kdo pro ty karty horují. Poukazují na to, že se dávky zneužívají na alkohol, na herny, nebo na věci, které se skromným životem nezaměstnaných opravdu nesouvisejí.

Drábek: Proč by to mělo někoho dehonestovat?

„Já nerozumím a nevidím žádný důvod, proč by platební karta měla někoho nějak dehonestovat," řekl pro Parlamentnilisty.cz ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „Nevidím žádný důvod, proč by například mě jako občana měla dehonestovat evropská karta zdravotního pojištění. Stejně tak sociální karta nebude nikoho dehonestovat," odmítá takovou rétoriku ministr.

Podle ministra to jsou naprosto zástupné argumenty. „Podstatné je, že zavedením elektronické výplaty dávek ušetříme přibližně miliardu korun ročně. To je pro mě ten naprosto zásadní argument a v tomto ohledu já nevidím jinou možnost, jak postupovat dále," reagoval Drábek pro redakci.

Stanovisko ministra Drábka pro PL.cz:
Kdo je v nouzi a chce peníze, bude pracovat. Hlásí ministr Drábek

„Ale vždyť tou kartou se tomu také nedá úplně zamezit," kontruje Tomáš Jarolím. „Když ty peníze budu chtít prohrát v herně, tak to udělám, protože herny jsou dnes jednoznačně pračky na peníze". Poukazuje na to, že stačí, aby vedle byla samoobsluha, v níž si „koupí" kilo rajčat (pro někoho). „Ten způsob si zkrátka vždycky najdu," dodává.

Zneužívání se podle něj dá zabránit pouze přísnou kontrolou, ale i přísnými tresty. „Já bych ty lidi za zneužívání třeba i zavřel. Jednoznačně, chceš být součástí systému, do něhož my všichni přispíváme, budiž, ale ne že ho zneužiješ," dostává se do varu místopředseda věcí Veřejných. To by podle něj měla být ta správná cesta.

Někteří jedinci jsou na sociální pracovnice agresivní

Tomáš Jarolím si je vědom i složité situace, v níž se někdy ocitají například pracovnice sociálních úřadů, kterým je určitými skupinami obyvatelstva nadáváno, nebo vyhrožováno. „A to nemluvíme o tom, že se jim to děje v uzavřených prostorách úřadu, v nichž by měly být v relativním bezpečí," dodává Jarolím. Upozorňuje ale na to, že terénní pracovníci jsou tomu vystaveni přímo. „Ti samozřejmě tyto skupiny nekonfrontují na místě s tím, že něco nedostanou, to si nechávají pak na tu přepážku. Od toho by ale měli být na úřadech ti městští strážníci," zdůrazňuje.

Čtěte také:
Druhá Opencard? Poskytovatel na sociální kartě vydělá stovky milionů
Sociální karta je podle zástupce zdravotně postižených zbytečná

Podle něj je samozřejmě také rozdíl, v jaké lokalitě se podobné věci odehrávají. Trochu jiné je to na malých městech, kde se většinou ti lidé více nebo méně znají, ale ve městech nad 70 tisíc obyvatel už je ta situace podle něj tak anonymní, že se ztrácí schopnost úředníků dohlédnout na realitu, jak to probíhá, zda se dávek nezneužívá, a podobně. „Navíc se ale také zvyšuje agresivita těch lidí vůči úředníkům, hlavně úřednicím. Ty ženy se snaží co nejlépe dělat svou práci a dělají ji dobře. Navíc k tomu většinou mají vztah, protože za to opravdu neberou velké peníze. A to nemluvím o tom stresu, který musejí každodenně zažívat."

Znám situaci osobně z terénu, říká Jarolím

Tomáš Jarolím zná situaci z Teplicka. „Tam jsou skupiny, kam se hned tak někdo nedostane. Jsem jeden z mála lidí, který se tam u nás dostane, a kterého k sobě pustí bezdomovci. To je strašně agresivní skupina," vysvětluje. Pracovnice ze sociálky se tam podle něj ani neodváží, ale přesto mají snahu s nimi něco dělat. Snaží se k nim dostat například informaci, že když nemají občanky, což je základ, aby vůbec mohli někam na úřad, tak ji mohou mít zadarmo, včetně fotografií a podobných věcí. „A já se nedivím, že řeknou mně, zda bych k nim tu informaci nedonesl, protože se tam bojí. Ostatně, byl bych první, kdo by jim řekl, tam vůbec nechoďte". Tomáš Jarolím vzpomíná, jak se k nim vlastně propracoval. „Na Vánoce jsem jim například nosil tašky s jídlem, a podobné věci," vzpomíná, ale stejně mu trvalo nějakou dobu, než si získal jejich důvěru.

Vše k Tomáši Jarolímovi ZDE
Jarolím (VV): Kalousek nezná data k rozpočtu. Neschopnost nebo záměr?
Jarolím (VV): John na vnitru šetřil tak, až ho chtěli odvolat
Antipolitici. Lidé z VV přišli s politikou bojovat, ne ji dělat
Místopředseda véček: Nečasi, odvolej Kalouska. Zanedbal finance

Rozhodovat o dávkách by měli terénní pracovníci, ne lidi od přepážky

Systém karet pracovnicím na úřadech situaci jen zkomplikuje. „Kam budou ti lidé chodit, když jim exekutor skočí na účet a sebere peníze? Vždyť to budou zase ty ženské za přepážkou... A ti lidé přijdou s dětmi a postaví je před radnici, protože nemají co jíst," zlobí se Jarolím.

Další věcí je ale podle Jarolíma jednotný výplatní systém, který by měl být na pracovních úřadech i pro sociální dávky. To je podle něj dobrý nápad. Spor se ale vede o to, kdo bude mít tu rozhodovací pravomoc. Zda úřednice či úředník za přepážkou, nebo terénní pracovník. Zatím to podle Jarolíma vypadá, že by to měl být pracovník za přepážkou. To je ale podle něj špatně, protože ten pracovník je vždy pod tlakem tabulek, kolik má peněz. To je podle místopředsedy VV také důležité, protože můžeme dávat jen tolik, kolik na to máme, ale dehonestuje se tím práce terénních pracovníků. „Ti třeba zjistí závažný problém a říkají, tady je třeba dát peníze, ale to rozhodnutí není na nich," stěžuje si Jarolím.

Právě z těchto důvodů se rozhodl požádat o osobní setkání s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP09). „Když se odmyslím od toho, že se vytváří byznys bankám, tak se to dělá na základě teoretických znalostí, a to je špatně," míní.

O chudých rozhodují bohatí. To je špatně!

Podle něj je špatně, že o těch nejposlednějších, pro něž je 50 korun částka na jídlo na celý den, rozhodují lidé, pro něž 500 korun nejsou „žádný peníz". Upozorňuje také na záludnost jednotných výplatních míst. „Vždyť ten dotyčný bude muset jet třeba z nějaké obce autobusem za 40 korun. Tam zjistí, že musí na to místo ještě jednou, protože třeba nemá nějaký potřebný papír a dávka na celodenní jídlo je pryč," rozčiluje se.

Při sestavování rozpočtu by se podle Tomáše Jarolíma nemělo zapomínat na tyto věci, a na ty nejchudší.

Horší variantu u sociální karty vidí Jarolím i v dalších věcech. Podle něj se kartami cíleně někomu vytváří byznys. „My se v koalici bavíme o tom, jak nastavíme systém, a při tom už běží výběrové řízení na banku, která má sociální kartu dělat. Kde to jsme? Je to jen taková hra," rozčiluje se Jarolím.

Dále k věci:
Jedna flaška alkoholu koupená na"sociální kartu" a bude zle
Na první pohled "socka"? Bouře kolem karet na sociální dávky
Na sociální karty se budou vyplácet možná i důchody

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…