Dobeš chce šetřit na stavebních investicích. Odboráři ale i tak hrozí protesty

11.08.2011 10:58

Ministr školství Josef Dobeš pro Český rozhlas řekl, že plat nepedagogických pracovníků v lednu klesl výrazně méně než o deset procent, což odborářům údajně při dnešním jednání snadno dokáže. Odboráři se totiž bouří, neboť školníci, kuchařky a ostatní zaměstnanci školy by mohli přijít ve prospěch učitelů o dalších pět procent ze svého platu.

Dobeš chce šetřit na stavebních investicích. Odboráři ale i tak hrozí protesty

Kvůli platům se mají dnes odpoledne školští odboráři sejít s ministrem financí i ministrem školství Josefem Dobešem. Ten přitom prozradil, že se kvůli platům nepedagogických pracovníků sejde v pondělí i s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

„Ukážu mu sociálně citlivou stránku jednoho z těch rozpočtových škrtů," řekl k tomu pro rozhlas ministr školství. Je si prý vědom, že se jedná o nejbolestivější úspory.

„Plošně pokles platů o pět procent. To je nejbolestivější, já to musím říct, že to takhle je v tom plánu. Na druhé straně musím říct, že za ty ‚nepedagogy‘ budu bojovat. Potkávám se s odbory, ale tento problém budu řešit, protože to je zásah do té nejcitlivější a nejnižší platové složky zaměstnanců pod ministerstvem a cítím, že to je velmi sociálně citlivé," uvedl dále Dobeš.

Zároveň upozornil na to, že mnohem dramatičtější bude propuštění 23 procent z asi 380 úředníků na ministerstvu, a to, aby ušetřil peníze. „To tady od revoluce nebylo, aby se skoro čtvrtina úředníků propustila," pronesl k tomu kriticky.

Chtějí protestovat

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková rádiu vysvětlila, že školští odboráři se na ministra zlobí a to právě kvůli snižování platů ve prospěch učitelů, kterým vláda pro rok 2012 slíbila naopak čtyři miliardy navíc. Odboráři nyní hrozí protesty.

„Pedagogičtí pracovníci by své kolegy podpořili v protestech, protože škola je jedna komunita, nejsou tam dvojí pracovníci a osobně se domnívám, že každý člověk by přeci nemohl souhlasit s tím, že mu plat bude vyplácet z platu jiného pracovníka," zmínila Vondráčková.

Dobeš ale vysvětlil, že při hledání chybějících čtyř  miliard sníží například stavební investice, kde ale přitom ponechá peníze jen na havarijní stavy.

„Škrtnu například 200 milionů z peněz na dětské domovy a nechám tam jen 100 milionů na havárie střech a podobně. Nebude ani 85 milionů na balíček pro prvňáčky, škrtáme podporu mládeže a také vysoké školy - tam chybí 1 miliarda na excelenci, která měla podpořit excelentní školy a nastartovat proreformní směr ve vysokých školách," dodal ministr školství pro Radiožurnál. 

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…