Církve souhlasí s majetkovým narovnáním. Zákon bude za dva roky

11.08.2011 17:56

Církve přijaly návrh vládní komise na majetkové vyrovnání. Nyní se však bude muset vyjednat délka přechodného období. Komise se proto znovu sejde se zástupci církví 25. srpna. Vedle navrácení 56 procent majetku vládní komise navrhla finanční kompenzace ve výši 59 miliard korun. Podle informací arcibiskupa Dominika Duky se budou tyto peníze vyplácet dvacet let, nebo méně. Zákon by mohl platit od roku 2013.

Církve souhlasí s majetkovým narovnáním. Zákon bude za dva roky

„Komise se znovu sejde se zástupci církví 25. srpna," informoval po schůzce komise a zástupců církve na ministerstvu kultury arcibiskup Dominik Duka. Vláda by mohla ministra kultury Jiřího Bessera pověřit prací na zákonu už v září. 
    

Šéf Ekumenické rady církví Joel Ruml nedávno ČTK řekl, že velkou neznámou bude to, jak s dojednaným návrhem naloží parlament. K návrhu, který má za cíl napravit majetkové křivdy na církvích během komunismu, mají výhrady koaliční Věci veřejné, odmítají ho opoziční ČSSD a KSČM. Pokud by kompromis dosažený mezi církevní a vládní komisí doznal v parlamentu výrazných změn, musel by se pak s církvemi projednat znovu.
    

Podle Rumla je vládní návrh přijatelný, i když prý znevýhodňuje nekatolické církve. Vedle navrácení 56 procent majetku v podobě polí, lesů a rybníků v hodnotě 75 miliard korun vládní komise navrhla finanční kompenzace ve výši 59 miliard korun.
    

Původní plán bývalé vlády Mirka Topolánka počítal s vrácením 39 procent majetku a vyplácením 83 miliard korun po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun, přičemž hodnota původního majetku církví a náboženských společností byla stanovena na 134 miliard korun. Vlastní návrh předložila komise vlády Petra Nečase (ODS) na konci května.
    

Cílem vyrovnání s církvemi a napravení křivd, které nastaly, je samozřejmě ekonomická soběstačnost církví a náboženských hnutí, uvedla tehdy místopředsedkyně nejmenší koaliční strany Věci veřejné Kateřina Klasnová. Kdy nastane, bude ještě předmětem jednání. Stát každoročně platí církvím 1,5 miliardy korun ročně. Zablokovaný majetek přitom přináší 4,5 miliardy korun.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …