Klausův bývalý poradce: Nečas je zbabělec

12.08.2011 14:21

Exporadce prezidenta republiky Václava Klause a předseda pravicové Strany svobodných občanů Petr Mach se pro ParlamentníListy.cz kriticky vyjádřil k záštitě pochodu homosexuálů Prague Pride ze strany Bohuslava Svobody z ODS i k reakci premiéra Petra Nečase.

Klausův bývalý poradce: Nečas je zbabělec
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Poté, co 13 velvyslanectví cizích států podpořilo festival Prague Pride, se proti tomu jménem iniciativy D.O.S.T. ohradil dopisem americkému velvyslanectví Ladislav Bátora. Proti samé věci později protestoval prezident Václav Klaus.

Klaus: proč vedení ODS mlčí?

Premiér Petr Nečas na Bátoru reagoval tak, že nevyjadřuje postoj České republiky a že by se k takovým věcem neměl jako státní úředník pracující na ministerstvu školství neměl vyjadřovat. „Celý spor kolem akce Prague Pride považuji za zbytečně zdramatizovaný, zveličený a hysterický. Je klasickým projevem okurkové sezóny. Vyzývám všechny strany, aby zanechaly přehnaně ostrých vyjádření, která jen zbytečně vyhrocují situaci," uvedl premiér v prohlášení učiněném po návratu z dovolené.

Proti záštitě ze strany primátora se kromě jednotlivých politiků vyjádřila i regionální organizace ODS na Vysočině a vyjádřila politování. Za to ji poděkoval v dopise prezident Václav Klaus. „Vážený pane předsedo, moc Vám děkuji za zaslaný text prohlášení členů Regionální rady Vysočina. Jsem rád, že  se také v tomto směru ozvala alespoň část ODS, zatímco vedení ODS - pro mě naprosto nepochopitelně - mlčí," píše v odpovědi prezident.

více: Klaus si to v dopise tvrdě vyřídil s Nečasovou ODS

„Jestli nebude jisté konzervativní názory zastávat ODS, kdo jiný to už může dělat? Pak skutečně necháváme prostor pro jakousi krajní pravici, aby se toho chopila ona," posteskla si také hlava státu.

Zbabělost

Na Nečase reagoval i bývalý člen ODS a exporadce prezidenta Klause Petr Mach. „Řekl bych, že je to jistý typ zbabělosti, ale u Petra Nečase mě to příliš nepřekvapuje. Všichni víme, co udělal před lety, když se měl stát ministrem. Víme, jak se zachoval v době hlasování pro Lisabonskou smlouvu a ačkoli se zaklínal konzervatismem, tak pro ni hlasoval. Víme, jak se zachoval nyní, když mohl pro Českou republiku vyjednat výjimku z eura, přesto nás zavázal v okamžiku vstupu do eurozóny poskytnout do záchranného mechanismu 250 miliard korun z našeho rozpočtu. Víme, jak sliboval nezvyšovat daně, ale dělá přesný opak přesně podle instrukcí Miroslava Kalouska," řekl ParlamentnímListům.cz Mach.

Čtěte také: Spláchne Nečas 250 miliard do Bruselu? Tihle senátoři jsou pro

„Je to jistý typ appeaserské mentality a servility, kdy se chce Nečas zavděčit mocným. V EU se chce zavděčit Angele Merkelové a Nicolasu Sarkozymu a nyní patrně americkému velvyslanci Normanu Eisenovi. Je naprosto neskutečné, že se cizí státy v souvislosti s Prague Pride vměšují do vnitřních záležitostí alespoň stále nominálně suverénního státu. Jsem rád, že se proti tomu prezident Václav Klaus ohradil a nepřekvapuje mě Nečasova reakce. Mohu jen vyslovit lítost nad takovou ubohostí a zbabělostí, kdy pan premiér raději ohne hřbet, aby si nerozzlobil velmoci," dodal Mach.

Psali jsme:

Svoboda v čele průvodu gayů?

Mach se vyjádřil i k záštitě ze strany primátora. „Já si myslím, že je tradicí, že politici dávají své záštity velmi lehkovážně. Má platit, že pokud si někdo vezme nad nějakou akcí záštitu, tak to u politika znamená, že je s ní dobře seznámen a že jí fandí a že se s ní ztotožňuje, takže bych očekával, že pražský primátor Bohuslav Svoboda a šéf pražské ODS Boris Šťastný spolu půjdou polonazí v čele toho průvodu či pojedou v nějakém pikantním kostýmku na alegorickém voze, tak by dostáli tomu, že dali akci záštitu. Předpokládám, že se jim takové akce, které známe i ze zahraničí, strašně líbí, že to strašně moc podporují, a tak by měli jít v čele takového průvodu," uzavřel Mach. Primátor ho patrně zklame, neboť již avizoval, že se akce nezúčastní.

Psali jsme: Gayové ničí důkazy. V Praze chtěli chodit nazí a leštit si hýždě 

Mediální přestřelku vyvolalo vyjádření předsedy pražské ODS Borise Šťastného, který se za primátora postavil a Bátoru označil za kryptofašistu. Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek na Šťastného reagoval tak, že taková záštita je kryptosocialistická a homosexuálové jsou devianti. Proti tomu se ohradily VV a ČSSD. Klaus se ale Hájka ve svém prohlášení zastal. V sobotu festival Prague pride vyvrcholí Pochodem hrdosti.

K tématu: Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS, zuří Hájek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …