Ani čeští učitelé si nedovedou poradit s mladými výtržníky

13.08.2011 15:39

Britský premiér David Cameron prohlásil, že ve Velké Británii vyrostla jedna nebo dvě generace dětí, které nechápou rozdíl mezi dobrem a zlem ani mezi právy a odpovědností. Řekl to na základě analýzy příčin nedávných násilností. Do podobných násilností může vyústit také současná situace na českých školách.

Ani čeští učitelé si nedovedou poradit s mladými výtržníky

Britský ministr školství Michael Gove slíbil, že se zasadí o obnovu disciplíny na školách a také v rodinách. Od 1. září tak budou mít učitelé v Británii větší právo trestat špatné chování žáků. V posledních letech byla situace taková, že učitelé odmítali nastolovat ve třídách pořádek z obav z soudních procesů.

Dobeš chce násilí řešit pomocí smluv s rodiči. To se ale odkládá

Obdobná situace přitom nastává také v Česku, píše server Novinky.cz. Roste agresivita a násilí mezi školáky, ale plán ministra školství Josefa Dobeše (VV) na smlouvy s rodiči je v nedohlednu. Rodiče i děti by se ve smlouvách měli zavázat k tomu, že budou řešit opakované nebo vážné prohřešky dětí.

Dnes v Česku začíná být běžné, že děti napadají své učitele. V každé třídě je běžné, že žáci svým učitelům provádějí různé naschvály kvůli pobavení nebo pomstě. To ale může vést k vážnějším činům. Z odborných studií vyplývá, že tyto útoky by mohly způsobit odchod až deseti procent středoškolských učitelů.

Deník Právo připomíná útok na učitele v roce 2005 ve Středním odborném učilišti ve Svitavách. Během výuky zde učitel přesadil neukázněného šestnáctiletého studenta do první lavice. Došlo ovšem k hádce, během níž žák vytáhl nůž a pobodal pedagoga, který během převozu do nemocnice zemřel.

Šikana učitelů se může nebezpečně rozvinout

Existuje také šikana učitelů, která se může nebezpečně rozvinout. Dochází k ní tehdy, pokud žáci vycítí, že je učitel slabý a zranitelný.

Učitelé si nejčastěji stěžují na vulgární slovní napadání a na to, že nemají u svých žáků žádnou autoritu. Kantoři přitom nemohou dítěti zadat úklid třídy nebo zvláštní domácí úkol jako trest. Pokud to udělají, rodiče žáků si na ně poté často stěžují.

„Do 1. třídy nastupují často individuality, které mají zažito, že mohou všechno a nikdo je do ničeho nesmí nutit," vadí kantorům podle zjištění Práva. Učitelé poukazují na to, že žáci jsou tělesně i duševně líní a nedovedou rozlišit, co je správné a co ne.

Děti jsou tělesně i duševně líné, tresty se u nich míjí účinkem

Zdůrazňují také, že výchovná opatření se často úplně míjejí účinkem a žákům nevadí důtka nebo snížená známka z chování.

Děti se svým učitelům mstí také pomocí mobilních telefonů a internetu. Pokud žák nahraje kantora v rozčilení nebo trapné situaci, umístí ho potom na síť a se spolužáky ho pak komentují vulgárními příspěvky.

Videa přitom zhlédnou často i desetitisíce lidí. Podle serveru Novinky.cz zhlédlo video Rozzlobená česká učitelka už 119 622 lidí.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…