Profesor Keller straší: Když chudí vidí luxus, začínají být zlí

14.08.2011 21:12

Za nepokoje spojené s rabováním v Anglii může chudoba a televizní reklama. ParlamentnímListům.cz to řekl sociolog a publicista Jan Keller. U nás podle něj podobné excesy nehrozí, protože máme chudé střední vrstvy. Ty rozřeďují beznaděj, jaké jsme svědky v Anglii nebo Francii. A vláda podle Kellera dělá vše proto, aby chudé zůstaly co nejdéle.

Profesor Keller straší: Když chudí vidí luxus, začínají být zlí
Foto: Archiv
Popisek: Sociolog Jan Keller

Londýn, Birmingham a Manchester. Tři anglická města, v jejichž chudinských čtvrtích pod záminkou, že policie prý bezdůvodně zastřelila příslušníka národnostní menšiny, vypukly nepokoje nebývalých rozměrů. Ty přerostly v noci plné požárů, rabování, ale i smrti. Proč zde právě rabování propuklo takovou silou se ParlamentníListy.cz zeptaly sociologa Jana Kellera .

Nejdřív si je tam natáhli a dnes je nezaměstnají 

„Podle mě se jedná o to samé, co dnes sužuje Francii a už ne jenom Paříž ale i středně velká francouzská města. Zhruba po druhé světové válce bylo pozváno do zemí, které před tím měly kolonie, velké množství lidí a ti tam dělali tu práci, kterou by Francouz či Angličan nedělal," vykreslil Keller prostředí, z něhož násilí vzešlo.

„Byla to nekvalifikovaná, špatně placená práce, ale oni si pomohli oproti době, kdy žili v té bývalé kolonii. To znamená, pro ně to byl sociální vzestup, ale pak došlo k tomu, že v rámci globalizace tyto formy práce odcházejí z ekonomicky bohatých zemí do Česka a dále na periferii. A děti a vnuci těchto přistěhovalců už se narodili v Anglii nebo Francii. Oni se nemají kam vrátit, už patří do té země, ale není pro ně absolutně žádná práce," popisuje Keller beznaděj dětí přistěhovalců.

Agresi nevyvolávají krváky, ale reklamy

„Nezaměstnaný člověk se baví tím, že sleduje televizi. To je zábava pro chudé. No a Gilles Lipovetsky, francouzský sociolog, má takovou hypotézu, že násilná agrese lidí není vyvolávána pořady, kde teče krev, ale že nejchudší vrstvy obyvatelstva shlédnou během týdne, měsíce a roku největší počet reklam na výrobky, které si nemohou koupit," popisuje Keller názor s nímž se ztotožňuje.

Profesor Keller na ParlamentníchListech.cz:
Profesor Keller chudým: Máte méně práv než bezdomovci
Drábek učí Čechy spořit peníze. Profesor Keller křičí smíchy
Profesor Keller: Kdo ještě něco má, toho vláda dorazí
Profesor Keller: Nečeká nás Řecko, ale USA. Bankrot podle pravice
Keller: Islandská revoluce. A miliony ožebračených důchodců k tomu

„A Lipovetsky se domnívá, že v nich i podvědomě kvůli tomu roste agresivita, že celý den hledí na věci, na které nemají. Přitom, a to je důležitá věc, chudí lidé mají stejné hodnotové žebříčky jako bohatí. Chudí lidé chtějí konzumovat. A zpravidla tato generace, o které mluvíme, už byla vychována v rodině s relativně vysokým konzumem," zdůraznil sociolog.

Rabující byli jen "ve správný čas na správném místě"

„Takže oni jsou na tom přesně opačně, jak na tom byli jejich rodiče a prarodiče. Ti z chudých vrstev kdesi v Asii nebo Africe stoupali nahoru, zatímco jejich děti už z bohatých zemí světa, z relativně ne špatně situovaných poměrů jdou prudce dolů, protože jsou nezaměstnatelní a nemají kam odejít," poukazuje Keller na problém.

„A k tomu vidí všechny tyto reklamy a k tomu na každém kroku slyší ideologii, která má dva body: Za prvé, když jste úspěšní, poznáte to podle toho, že si můžete koupit cokoliv. A za druhé je třeba být ve správný čas na správném místě, aby člověk byl úspěšný. Takže ti mladí se dostavili ve správný čas na správné místo, když se zrovna rabovalo, aby si obstarali ty věci, které si jinak obstarat nemůžou," shrnul Keller lapidárně, o co v Anglii šlo.

Okamura jde tvrdě po cizincích. Bojí se řádění lůzy jako v Anglii
Okamura a Gazdík: Cizinci, připravte se. Novela zákona bude tvrdá
Alexander Tomský: Londýnský požár

U nás? Nehrozí, vláda moudře ožebračuje střední vrstvy 

Ten se nicméně neobává, že by se něco podobného mohlo stát i v České republice. „Já myslím, že u nás v dohledné době k tomu bohu dík nedojde, protože my nemáme zatím, žádná gheta chudých. Třeba u Romů na Kladně se o tom dá debatovat, ale v zásadě nemáme ghetta, kde by se kumulovala bída a bezprizornost a naprostá absence jakékoliv perspektivy. A ghetta nemáme mimo jiné proto, že naše střední vrstvy jsou chudé, takže ony se nemohou vystěhovat z těch panelákových předměstí, odkud se vystěhovali Pařížané a Londýňané," říká Keller s náznakem sarkasmu.

„Takže ta beznaděj je pořád u nás rozřeďována těmi středními vrstvami, které jsou chudé. A dokud budeme mít chudé střední vrstvy, tak u nás tady toto nehrozí. A myslím si, že vláda dělá maximum proto, aby u nás chudé střední vrstvy byly co nejdéle a co nejchudší, takže vláda u nás velmi moudře těmto nepokojům předchází," neodpustil si Keller ironii na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…