Sazka dala Pentu k arbitrážnímu soudu. Požaduje skoro 300 milionů

14.08.2011 6:47

Společnost Sazka žaluje investiční skupinu Penta u rozhodčího soudu. Žádá přes 12,22 milionu eur (v přepočtu kolem 290 milionů korun) kvůli účasti Penty na vydávání dluhopisů na stavbu O2 Areny. Zjistil to server Aktuálně.cz od zdroje v loterijní firmě.

Sazka dala Pentu k arbitrážnímu soudu. Požaduje skoro 300 milionů

Mluvčí Sazky Lenka Tichá potvrdila, že společnost žádá po Pentě vrácení plnění z titulu bezdůvodného obohacení, vyplaceného na základě neplatné smlouvy. Spor je zatím v počátečním stadiu u rozhodčího soudu.

Penta emisi dluhopisů nastavila nevýhodně pro Sazku

Sazka musela v době stavby pražské arény vydat emisi dluhopisů. Zařizovala to právě skupina Penta. Zdroj serveru Aktuálně.cz tvrdí, že Sazka považuje nastavené podmínky za nevýhodné, což prý společnost poškodilo.

Loterijní společnost se časem dostala do situace, kdy nedokázala splácet dluhopisy podle stanoveného kalendáře a dluhy ji nakonec stáhly do konkurzu.

Penta nařčení z nevýhodného nastavení dluhopisů Sazky odmítá. "Považujeme podání žaloby k rozhodčímu soudu jen za důkaz toho, že se PPF (zájemce o Sazku) značně přepočítala při nákupu pohledávek za Sazkou. Teď se snaží účelovými žalobami snížit své ztráty. Obchodní spolupráce mezi Pentou a Sazkou byla řádně odsouhlasená všemi orgány společnost a její parametry byly standardní jako při podobných transakcích. Vedoucím aranžérem emise byla mezinárodní investiční banka Credit Suisse, což jen podtrhuje, že se jednalo o standardní spolupráci," řekl serveru Aktuálně.cz mluvčí Penty Martin Danko.

Pokud Sazka soud prohraje, čeká ji pád do větších dluhů

Sazka předpokládá, že u soudu uspěje. Vychází z analýz, které si nechala vypracovat. V případě neúspěchu by musela platit velmi vysoký poplatek, což by jí mohlo stáhnout do větších dluhů. Poplatek činí podle sazebníku arbitrážního soudu čtyři miliony korun a navíc půl procenta z částky převyšující 250 milionů. Sazka přitom žádá kolem 40 milionů.

SLEDUJEME téma kauza Sazka

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…