Primátor Svoboda: Neodsuzujte gaye. Nebuďte jako Hitler a Stalin

14.08.2011 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Bohuslav Svoboda svého rozhodnutí udělit záštitu festivalu Prague Pride nelituje, postoji Václava Klause se naopak diví. Výroky prezidentova vicekancléře Petra Hájka považuje za tmářské a neznalecké...

Primátor Svoboda: Neodsuzujte gaye. Nebuďte jako Hitler a Stalin

Rozhovor s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor rádia Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Zalitoval jste už toho, že jste poskytnul záštitu Prague Pride?

Své rozhodnutí pokládám nejen za vhodné, ale za jediné možné pro primátora demokratického, otevřeného a tolerantního evropského města. Takže jsem neměl sebemenší důvod, proč litovat správného rozhodnutí. Pokud je na tomto incidentu něco k lítosti, pak je to značně neosvícená reakce odpůrců.

K tématu: Konec lásky Hradu s Nečasem. Klaus rozjel novou hru


Zamrzela vás reakce z Pražského hradu?

Pokud tím myslíte prohlášení pana prezidenta, pak vám připomenu jednu z jeho myšlenek: Sexuální menšiny mají právo na naši obranu, nikoli apologii. Stačí otevřít jakýkoli slovník českého jazyka, abyste se přesvědčili, že obrana a záštita je totéž. Nic jiného než záštitu jsem festivalu neposkytl. V žádném případě nejde o propagaci určitého sexuálního chování. Každý lékař vám navíc potvrdí, že taková propagace by byla beznadějná, protože podíl homosexuálních jedinců v populaci zůstává dlouhodobě prakticky neměnný.

Začalo to na ParlamentníchListech.cz:
Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS, zuří Hájek
Petr Hájek: Jsem kryptofašista. Doznávám se

Co soudíte o stanovisku p. Hájka „gayové jsou devianti" jako lékař?

Takový postoj zavání v lepším případě neznalostí, v horším tmářstvím. Jako lékař vím, jak složité jsou genetické a chromozomální kombinace určující pravé pohlaví dítěte a jako gynekolog zase vím, že miminka, kterým pomáhám na svět, jsou v podstatě stejná - jsou to lidská mláďata. Z hlediska lidské hodnoty člověka, jeho charakterových vlastností, sexuální orientace je bezvýznamná. I kdybych přistoupil na tezi, že slovo „deviant" je neutrální, i pak by pan Hájek neměl pravdu, protože my, heterosexuálové na jedné straně, a homosexuálové na straně druhé, jsme si deviantní navzájem. Mnohem důležitější je zůstat si navzájem lidmi.

SLEDOVALI jsme Prague Pride


Jak vnímáte vměšování p. Bátory, vlastně státního úředníka, do mediálních diskusí okolo Prague Pride?

Výroky pana Bátory se vůbec těžko komentují, není v nich esence pro učený spor. Zaráží spíš svou předsudečností a faktickou negramotností. Co říct kupříkladu o tvrzení, že „sexuální orientace souvisí s orientací politickou"? Máme tomu rozumět tak, že všichni gayové a lesby jsou levičáci? Připomíná to tezi nacistické propagandy o tom, že všichni Židé jsou bolševici. Stalinská propaganda zase tvrdila s odkazem na Röhmovy jednotky SA, že údernou silou nacismu byli homosexuálové. Pravda je taková, že politickou orientaci určuje spíše společenské postavení menšiny, než její sexuální preference. Mezi současnými pravicovými politiky a mysliteli není málo přiznaných gayů: počínaje německým ministrem zahraničí Guidem Westerwellem a konče holandským filozofem Pimem Fortuynem zavražděným islámským fanatikemu. Nepřiznaných bude určitě víc.

Gayové fandí levici, myslí si Bátora

Úředník klíčového ministerstva, tak citlivého oboru jako je školství (Bátora), měl by odejít? Řada politiků si to myslí...

To je věc jeho přímého nadřízeného, zda chce s takovými výroky spojit i svou společenskou prestiž. Je paradoxem, že docela obskurní názory zaznívají zrovna z ministerstva školství. Za sebe mohu říct, že bych nikdy nepřipustil, aby na pražském magistrátě kádroval lidi člověk s takovými názory.


Je vaše záštita Prague Pride tak nosné téma, aby žilo v médiích takovou dobu?

Mediální kauzu jsem z toho neudělal já, jen čas ukáže, kdo z nás lépe rozeznal povahu českého člověka. Na rozdíl od umravňovačů mně především nešlo o populismus, ale o práva Pražanů a o pověst Prahy coby evropského města. Zároveň, ale musím poznamenat, že je to téma, které nemůže právě teď dominovat celostátním deníkům. V časech, kdy hrozí ve vyspělých zemích návrat druhé vlny recese, tak mi v naší zemi řešíme pochod sexuálních menšin místo toho, abychom se zabývali skutečným problémem, jenž stojí přede dveřmi.

K tématu:

  • Pravice podvedla Prahu. Mlčením k festivalu Prague Pride

  • Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS

  • Nakladáčka za gaye. Čtěte, co si myslí ODS o svém primátorovi

    Kolik takových záštit a jakým akcím primátor dává? Co taková záštita vlastně obnáší?

    Instituci záštity jsem nevymyslel já. Pořadatelé různých akcí vidí v institucionální záštitě zvýšení jejich statutu a dopadu. Někdy takové akce zahajuji, jindy vůbec nejsem přítomen. Já při poskytování primátorské záštity preferuji akce pořádané na podporu takových skupin, které naši solidaritu vysloveně potřebují. Mohou to být akce charitativní ve prospěch postižených, akce na podporu rodiny, etnických, kulturních, náboženských a jiných menšin, akce ekumenické, ale také sportovní, či dětské. Jsou jich desítky.


    Co všechno jsou teď pro vás aktuálně závažnější témata než kolotoč kolem Prague Pride?

    Dopravní infrastruktura, tunel Blanka, cyklistické stezky, stav a statut památkové zóny, hospodaření městských čtvrtí a další a další problémy, které zůstanou aktuální i v době, kdy celý rozruch kolem Prague Pride dávno odezní. Zároveň chci i nadále pokračovat ve zvyšování transparentnosti hospodaření s veřejnými prostředky. Rozpočet Prahy musí být každému Pražanovi srozumitelný, každá vynaložená koruna dohledatelná a obhájitelná. Ekonomové často hovoří o „rozklikávacím rozpočtu" podle britského vzoru, kde lze dohledat každou výdajovou položku. Tohle je ten konzervativní postoj, který hodlám v Praze prosazovat, stejně tak jako v jiných otázkách budu nadále tolerantním člověkem.

  • Více o tématu Hájek a homosexuálové


    Změnil se za poslední měsíce váš postoj k ODS? Cítíte ODS jako oporu nebo jako soupeře?

    Jsem členem ODS teprve necelý rok a ten rok v mém životě znamenal mnoho. Mám samozřejmě lepší vhled do mechanizmu fungování ODS než nestranný pozorovatel. Pokud můj postoj k ODS se za ten rok nějak změnil, pak jenom v tom smyslu, že bych stál o ještě aktivnější přínos k rozvoji strany mého srdce. Práce ve straně mě jen posílila v přesvědčení, že přes veškeré problémy má před sebou dobrou budoucnost - z toho prostého důvodu, že stabilní konzervativně-liberální sílu česká společnost potřebuje. Mohu vás ujistit, že z rozdílných postojů spolustraníků vůči Prague Pride si žádnou hlavu nedělám. Určitě rozdílný postoj vůči této události je typický pro všechny strany politického spektra, ale i pro celou českou společnost.


    Existuje tzv. „stará" a „nová" ODS? Do které patříte?

    Toto dělení je značně umělé a nemá oporu v realitě. Ve svém vztahu k „jinak orientovaným" se každá strana dělí jiným způsobem než, dejme tomu, ve svém postoji k daňovému zatížení nebo ke globálnímu oteplování. Mnohem důležitější je zápas o charakter ODS jakožto moderní konzervativní strany. Skutečnost je taková, že jenom konzervativní strany jsou schopny dát poctivé odpovědi na jakékoli ožehavé otázky naší doby, ať už ekonomické nebo morální, aniž by před nimi strkaly hlavu do písku a odvolávaly se přitom na tradice dělnického hnutí z 19. století. Kombinace otevřenosti, rozhodnosti a nezabedněné obrany osvědčených hodnot to je cesta, kterou dnes kráčí všechny strany tohoto typu, a ODS určitě nebude výjimkou z tohoto trendu.


    Často mluvíte o tom, že hodláte změnit pověst vedení Prahy, co konkrétně pro to děláte?

    Zdá se vám, že událost, kvůli které vlastně děláme tento rozhovor, nemění žádným způsobem pověst vedení Prahy? Ale vážně: na pražskou radnici jsem nepřišel, abych bořil, ale abych pokračoval v tom, co se v minulosti dobrého podařilo a pokud možno vylepšoval to, co vylepšit lze. Přivedl jsem na radnici nové lidi s novými způsoby. Snažím se veškeré úřední pochody zprůhlednit a přiblížit občanům. I odpůrci uznávají, že snaha je to upřímná a hlavně přináší konkrétní ovoce.


    Do jaké míry se vám v Praze daří bojovat s korupcí?

    Do značné. Snažím se omezit počty povolovacích úředních úkonů, protože věřím, že úřední razítko je hlavním zdrojem korupce. Je třeba si přitom jasně říct, že korupce není jev, který lze vymýtit přes noc rozkazem proneseným silným hlasem. Pokud mám mluvit konkrétně, tak například nevidím jediný rozumný důvod, proč nezveřejňovat kompletní dokumentaci k veřejným zakázkám ve všech fázích řízení, stejně tak jako uveřejňování pravidelných „progress reportů" u běžících investičních akcí financovaných městem nebo jím ovládanými podniky, včetně čerpání finančních prostředků a zdůvodnění jakýchkoli víceprací a odchylek o rozpočtu nebo časového harmonogramu. Prostě a jednoduše zveřejňovat maximální počet informací od nákupu hmoždinek až po miliardové stavby.

    Jaké pro vás je letošní léto? Dovolená, atd...

    Do značné míry hektické a pracovní. Nicméně i přes tuto skutečnost jsem si našel čas, jak už je ostatně mým zvykem, na dovolenou, kterou jsem trávil na horách s mou rodinou a přáteli.

     Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.(* 8. února 1944, Praha) je lékař v oboru gynekologie a porodnictví a politik, od 30. listopadu 2010 primátor hlavního města Prahy. Od roku 1990 působí jako přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 3. LF UK a FNKV, v letech 2003-2010 byl děkanem 3. lékařské fakult Univerzity Karlovy v Praze a v obdobích 1990-1997 a 2010-2011 také jejím proděkanem. V roce y1992 se stal prvním prezidentem České lékařské komory.

    Psali jsme: Válka o gaye zuří dál. To nečekal ani Hájek

    Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Luboš Xaver Veselý

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…